Ирландският министър на здравеопазването Саймън Харис заклейми като отвратителна разпространявана шега, свързана с коронавируса, при която шегаджията кашля в лицето на непознат и после пуска в мрежата видеоклип, предаде Ройтерс.

На пресконференция днес Харис каза, че той самият е станал мишена на този номер. "Това не е игра, отвратително е това да набележиш хора от своята общност, предимно възрастни хора, да се доближиш и да се изкашляш в лицето им и да ги заснемеш, а после да се разсмееш и да избягаш", каза министърът. Той разказа, че докато вървял по улицата от офиса си към сградата на правителството, мъж и жена се изкашляли пред него, след което избягали със смях.

"Само си помислете дали това не е била вашата собствена баба, дядо, майка, баща, някой ваш приятел със здравословни проблеми", заяви Саймън Харис. Той припомни, че всичко това се случва, докато "виждаме как в Италия, в Европейския съюз умират по няколкостотин души на ден".

Говорител на полицията каза, че тя е информирана за клиповете с кашлици из социалните мрежи и че подобни действия може да представляват престъпление, пише novini.bg. В понеделник един тийнейджър е бил арестуван за подобно нарушение на обществения ред в южното графство Уотърфорд, добави говорителят.

Предизвикателствата, свързани с коронавируса, започнаха да стават все по-тъпи и по-малко смешни. Като това например:

Те не се страхуват от вируса! И ближат ли, ближат... ВИДЕО+СНИМКИ