Кюрдските сили обявиха, че са се изтеглили от границата. Войските на “Сирийските демократични сили” заявиха, че са направили това с помощта на безопасния коридор, осигурен им от САЩ.

Турция обаче е категорична - изтеглянето още не е приключило и все още има бойци в региона.

Рас ал-Айн е един от двата основни града, които се превърнаха в мишена на турската офанзива. Идеята на армията на Ердоган е да принуди кюрдските войски да се изтеглят и по този начин да се осигури траен мир в района.

Припомняме, че самата военна операция започна на 9 октомври с въздушни операции, а по-късно Анкара щурмува границата и по земя. Загинаха десетки цивилни граждани, а военните действия бяха осъдени от международната общност.

Временният мир в Сирия - нарушен?! Турската армия и кюрдите с взаимни обвинения

Турция склони! Прекратява временно огъня в Сирия докато кюрдите се изтеглят

Ердоган от своя страна заплаши, че ще отвори портите за прииждащата вълна от мигранти.

Напрежението в крайна сметка беше потушено и Турция и САЩ успяха да постигнат споразумение и боевете бяха прекратени временно, докато американските войски помогнат на кюрдите да се изтеглят безопасно от региона.

Междувременно обаче се появиха обвинения и от двете страни на конфликта в нарушение на спогодбата в Вашингтон.

Няколко дни по-късно историята се повтаря. Кюрдите твърдят, че изтеглянето с помощта на американската армия е приключило, но от турска страна са категорични, че в района все още има бойци, предават от Ройтерс.