Петима полицаи са отнели телефона на възрастна жена. Това става ясно от клип, заснет в щата Виктория, Австралия.

Случката е от преди дни и показва така наречения протест "Ден на свободата".

Гражданското неподчинение събра около двеста протестиращи, недоволни от строгите мерки, които са в сила на територията на щата.

Понастоящем жителите на Мелбърн имат право да излизат от домовете си единствено от пет сутринта до девет вечерта за дейности, като отиване на работа, тренировки, пазаруване и грижи за възрастни.

Очаква се губернаторът на щата Даниел Андрюс да удължи мерките за още две седмици.

При протеста са задържани седем души, а 160 са с наложени глоби за липса на предпазна маска.

По време на събитието се стигнало до сблъсъци, един от полицаите е с наранявания по главата.

Не е известно дали двете възрастни дами, седящи спокойно на пейката в парка, са участвали в протеста или просто са излезли на забранена разходка. Те са отказали да предоставят данни за своите имена и адреси на органите на реда. Според полицията, това е нарушение, за което може да се арестува гражданин.

Дамите са отказали да се подчинят на това решение на служителите на реда. Една от жените е извадила своя телефон, за да заснеме действията на струпалите се около пейката полицаи. Това е довело до отнемане на устройството, а служител внезапно се промъкнал зад жената.

Потърсен за коментар от медиите - полицейски говорител обяснява, че при нужда отнемането на имущество на граждани е регламентирано и полицейските служители не са в нарушение. В крайна сметка за задържане на двете "протестиращи" жени няма данни, а вероятно ситуацията е приключила със заснетата на видеото конфронтация.

Превод: Glas.bg

Самото видео може да видете тук: