Известна е като “Плачещата жена”. Известна е като муза на великия художник Пабло Пикасо. Доживяла завидните 90 години. И въпреки че е била изключително талантлив и уважаван артист, Дора Маар останала завинаги под сянката на прожекторите. Защото под тях бил Пабло Пикасо - нейният любим.

Пикасо е едно от големите имена в сферата на изкуството. Ярък представител на Кубизма като движение в изобразителното изкуство.

Когато Пабло Пикасо се среща със своята муза Дора Маар, през 1935 г., тя вече била известен фотограф във Франция. Била позната сред артистичните среди. Едва на 26, тъкмо прохождаща, но вече оценена.

След срещата им двамата се влюбили лудо, а според мнозина Дора Маар е една от жените, оказали най-голямо влияние върху творчеството на Пикасо. Любовният живот на ексцентричния художник е цяла отделна тема - Пабло Пикасо е пословичен със своите влюбвания, а някои от най-добрите му творения са плод на силните му чувства към нежния пол.

Пикасо оставил след себе си една дълга върволица от разбити женски сърца.

Дора Маар била най-голямата муза на художника. И в продължение на 8 години двамата станали неизменна част от животите си. Дора Маар била любовницата на художника, докато той все още бил във връзка с Мария-Тереза Валтер, от която има и дъщеря. Смята се, че това е единствената жена, с която Пикасо е бил истински щастлив. Първоначално я рисувал тайно, тъй като се запознават когато Валтер е все още на 17 години.

Тогава срещнал ерудираната Дора Маар. 30-годишната жена говорела на неговия език - този на сюрреализма и пленила сърцето му с интелекта и харизмата си.

Дора Маар става свидетел на създаването на иконичното произведение на Пикасо - “Герника”, което отразява ужасът на Испанската гражданска война.

Дора Маар умира през 1997 година. Цял живот обаче е в сянката на своя любим и не получава своето заслужено място под прожекторите. Днес една изложба помага на талантливата жена най.после да се отърси от таланта на Пикасо, следвал я като призрак през целият път на кариерата й.

В действителност Маар е един от най-значимите фотографи сюрреалисти. Нейните фотографии са еталон за това течение. През целия си живот Маар трупа огромното фотографско наследство, което получава своето признание посмъртно.

Центъра “Помпиду” в Париж и Музея за съвременно изкуство Tate Modern в Лондон изложиха голяма част от разнообразното творчество на Дора Маар. 22 години след смъртта й на 89-годишна възраст, тя ще бъде запомнена най-вече със своите собствени качества, а не като “Плачещата жена” на Пабло Пикасо.