Чудя се какво ли специално място е отредено в ада за онези, които нямаха дори скица как да постигнат Брекзит, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след днешната си среща с ирландския премиер Лио Варадкар.

Туск посочи още, че очаква на утрешната си среща с британския премиер Тереза Мей да чуе реалистични предложения за изход от задънената улица, в която се намира процесът по оттеглянето на Великобритания от ЕС. 

"Винаги в сърцето си съм бил с хората, които предпочитат това да не се случва. Днес няма британска политическа сила, която да работи за оставане в ЕС, не може да се спори с фактите. Най-важното е да избегнем раздяла без сделка", добави Туск.

Европейският съюз ще наложи твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия или ще извади Дъблин от единния пазар в случай на Брекзит без споразумение, пише британският вестник "Дейли експрес", позовавайки се на високопоставени представители на Общността и цитиран от "Монитор".

Ирландия е била предупредена, че ще бъде изправена пред труден избор - въвеждане на твърда граница или ще бъде извадена от единния пазар в безпрецедентен ход на Брюксел, за да защити Общността, ако Великобритания и ЕС не се договорят за Брекзит.

Изданието отбелязва, че е имало разгорещен дебат между ирландския премиер Лео Варадкар от една страна и от друга председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние.