Българският посланик в Пакистан Александър Парашкевов да бъде отзован само година след началото на мандата му, предлага правителството на президента Румен Радев.

Към решението на Министерския съвет няма приложени мотиви, няма и предложение за изпращане на нов посланик, каквато е нормалната практика.

Парашкевов, който е военен лекар, бе изпратен като посланик в Исламабад през 2019 г. след номинация, направена от държавния глава Румен Радев.

"В МВнР бяха установени редица обезпокояващи факти относно действия на посланика ни, които бяха потвърдени след извършена проверка по разпореждане на министъра на външните работи Екатерина Захариева. Събраните данни, потвърдени и с нота на пакистанското МВнР, са изпратени на главния прокурор на Република България. Своевременно бе уведомена и администрацията на президента", е единственият коментар от Външно по отзоваването на посланик Парашкевов.

Българският посланик се е замесил в схема за внос на луксозен автомобил в Пакистан, без за него да са платени мита и данъци, пише "24 часа".

В Пакистан се води дело, а българският посланик е бил прибран в София доста преди решението на МС, става ясно от публикации в тамошните медии.

В Пакистан Парашкевов е поискал да му бъде разрешено да внесе луксозен автомобил "Бентли" за нуждите си като посланик. Така колата е била освободена от данъци и мита, получила и дипломатически номер.

Впоследствие обаче пакистанската полиция заловила местен гражданин да управлява автомобила с пълномощно от посланика, че я стопанисва.

Реално колата е била внесена за пакистанеца, но без да бъдат платени мита и данъци, освен това той я карал с дипломатически номер, обяснили пакистанците.

Парашкевов опитал да се измъкне, като декларирал, че пакистанецът с "Бентли"-то работи в посолството ни.

Заради дипломатическия скандал обаче е изтеглен от Исламабад.

"Върнах се в България по семейни причини", настоява обаче пред "24 часа" Александър Парашкевов.

Той е лекар по професия и дълги години оглавяваше екипа за бързо реагиране на ВМА, бил е на мисии в Афганистан и Хаити. Преди да замине в Пакистан, Парашкевов бе изпълнителен директор на русенската болница "Канев".