Продължилата седем години мисия на НАСА да стигне до астероида Бену е на път да се увенчае с успех. В понеделник сондата Osiris-Rex се приближи максимално до огромното парче скала. Пробите от него са изключително важни. Те ще хвърлят светлина или върху нашето минало, или върху бъдещето ни.

паратът две години "преследва" немирника Бену, който пътува през космическото пространство със скорост от 60 хиляди километра в час. Дълъг е между 70 и 160 м, което го прави по-голям от Биг Бен. Когато започна да се приближава към нас през август, бе съобщено, че скалната маса е по-голяма и от Хеопсовата пирамида.

Но защо е важна тази гонка?

Теориите за Бену са две – той или е отговорът на въпроса, как животът се е появил на Земята, или как ще приключи всичко на нашата планета.

С всяко прелитане около Земята, астероидът се приближава все повече и повече, като се твърди, че може да ни удари след 160 години.

Osiris-Rex в момента се намира на 12 мили от повърхността на Бену. Очаква се към края на декември да влезе в гравитационното поле на астероида, като се доближи на 1 миля от него. Веднъж влязла в орбита, сондата ще бъде едва на 6 фута или малко повече от сантиметър от повърхността на скалата. Тогава ще се активира металната ръка, която ще вземе прах и отломки от Бену.  Той вече успя да прати и първото видео на летящият камък на НАСА.

Според астрономите, астероидът обикаля около Слънцето на почти подобно разстояние като Земята, а в състава му могат да бъдат намерени молекули на въглеродна основа, още от първите дни на Слънчевата система. Водата, която е също основополагаща за еволюцията на живота, може би също е заключена в минералите на Бену.

Теорията е, че сблъсък на астероид със Земята е причината за създаването на органичните съединения и водата, които по-късно са дали началото на живота. Пробите, взети от Osiris-Rex ще помогнат тази теория да се потвърди. Или може би да се отхвърли и НАСА да започне да мисли, как по-точно да се отърве от Бену, защото в близките 166 години, той може да ни връхлети.

Сблъсъкът с тяло, голямо колкото Хеопсовата пирамида, ще е 80 хил. пъти по-мощен от ядрената бомба на Хирошима. Шансът е 1 към 2700. Това подрежда Бену под №2 в класацията на НАСА със 72-те тела, които могат катастрофално да се срещнат с планетата ни.

През 2135 г. той ще бъде по-близо до Земята, отколкото Луната. И ще идва все по-близо по време на следващите си посещения през 2175 и 2195 година.

Фазата "пипни-тръгни" ще се случи най-рано през 2020 година. В момента, в който Osiris-Rex вземе проба от Бену, ще се отправи към Земята. А през 2023 ще кацне в пустинята Юта. Тогава на астрономите ще им стане ясно – знае ли астероида как се е формирал живота или ще сложи неговия край?

Ако все пак втората версия се окаже по-вярна от първата, учените обмислят вече вариант какво да правят с приближаващата опасност. Вариантите отново са няколко, а двата най-успешни ще са да се изпрати достатъчно тежък космически кораб, който да избута и съответно да промени траекторията на Бену, или такъв, който да носи ядрена глава, която да разбие камъка на прах.

Това обаче ще стане най-рано през 2135 година, когато астероидът ще е по-близко до нас, така че просто трябва да почакаме и да видим. Или по-скоро, нашите пра-пра внуци да видят и да се справят с проблема.