Нова порция сексуални скандали в сферата на шоубизнеса. Този път - от сцената на операта. Замесено е името на една легенда - Пласидо Доминго, който е обвинен в системен тормоз. 

В продължение на десетилетия един от най-възхваляваните и влиятелни оперни изпълнители се опитвал да принуди жени да спят с него. Доминго им предлагал работа и понякога ги наказвал професионално, когато те отказвали да изпълнят прищевките му. Разказите са на потърпевши, които разкриват подробности за тъмната страна на Доминго пред “Асошиейтед прес”. 

Носителят на няколко награди “Грами” е директор на операта в Лос Анджелис. Личността му е изключително уважавана, а освен това Доминго е описван неколкократно от свои колеги като достоен, енергичен и чаровен мъж, който работи неуморно за да популяризира своето изкуство. 

78-годишната оперна легенда обаче имала и друга страна, която била нещо като публична тайна в оперните среди. 

Девет жени. Толкова са потърпевшите. Те работели като певци и танцьорки. Жените твърдят, че били тормозени сексуално от испанския оперен певец в продължение на десетилетия, а всичко започнало още през 80-те години на миналия век, пише “Таймс”. 

Според една от пострадалите Доминго пъхнал ръка под полата й, а други три жени твърдят, че испанският тенор насилствено ги целунал. 

“Бизнес срещите не са нещо необичайно. Необичайно е когато някой се опитва да държи ръката ти по време на служебен обяд, или да докосне крака ти. Доминго винаги те опипва по един или друг начин и винаги се опитва да те целуне”, разказва потърпевша. 

Оказва се, жертвите на оперния певец не са само осем. Още няколко жени се оплакали от поведението на Доминго, което ги накарало да се почувстват неудобно. Една певица дори няколко пъти била канена на среща, след като Доминго я наел за няколко концерта през 90-те години на миналия век. 
Разказите на пострадалите имат и свидетели - сценични работнички, служителки на администрацията, певици, музикантки от оркестъра, както и вокални педагози. 

Тенорът все още не е дал своята версия за обвиненията. От “Асошиейтед прес” са потърсили позицията му, но единственото, което заявил в официално съобщение било, че тези обвинения от “неназовани източници” са отпреди 30 години и са изключително “обезпокоителни”. 

“Болезнено е да чуя, че съм наранил някого, накарал съм някого да се почувства неудобно, без значение колко отдавна се е случило и въпреки най-чистите намерения, които съм имал. Хората, които ме познават или са работили с мен, знаят много добре, че никога не бих навредил или унижил някого”, заяви Доминго. 

Потърпевшите обаче разказват, че кариерите им са били повлияни по лош начин, след като отказали сексуална покана от страна на испанския тенор. Те така и не получили ролите, които оперната звезда обещавала.

Само една от обвинителките е представена с името си - Патриша Вулф. Мецосопраното е пяла с Доминго във Вашингтонската опера. Другите жени настояват за запазване на своята анонимност, тъй като или все още са в музикалния бранш, или от страх, че разкриване на имената им може да доведе до тормоз и публично унижение.

Историите им обаче са сходни - в тях се посочва как Доминго постоянно е търсил контакт с тях. Често е звънял в домовете им, късно през нощта, интересувал се е от кариерите им и ги е придумвал да излязат с него за по питие или на вечеря - включително в апартамента или хотелската му стая. Всички предложения били замаскирани като оферти за професионален съвет.

Нито една от жените обаче не показва какъвто и да е документ за доказателство - като телефонни съобщения например. Проверка на AP показва, че те наистина са работили на местата, където твърдят, че се е случвал тормоза.

Една от жените дори твърди, че е правила секс с Доминго два пъти. След единия акт в хотел в Лос Анджелис оперният певец оставил 10 долара на шкафчето й.
"Не искам да се чувстваш като проститутка, но и не искам да ти се налага да плащаш сама за паркинга", казал той според предполагаемата жертва.

Друга от жените разказва за случай от 1998 г., когато е работила в Операта на Лос Анджелис. През същата година Доминго става творчески директор на операта. По думите на жената той веднага започнал да звъни в дома й. Докато й говорил за работа, изведнъж преминавал на покани за по питие, ходене на кино или посещение в апартамента му, за да й "приготви закуска".

По това време тя е била на 27, а Доминго - на около 56 години. С времето жената спряла да вдига телефона си и е започнала да си измисля различни извинения - от това, че е уморена, до това, че е омъжена. Въпреки това в един момент тя е посетила дома на певеца, защото е мислела, че в противен случай с кариерата й ще бъде свършено.

Според разказа й Доминго я е отвел в спалнята си, където я съблякъл и последвало взаимно опипване. След време обаче жената е помолила Доминго да спре да я търси.

Нейният съпруг потвърждава за телефонния тормоз пред AP, a самата певица му е разкрила всичко случило се. Нейна колежка разказва, че тормозът довел до отслабването на предполагаемата жертва и тя получила проблеми с нервите.
По думите на жената, която обвинява Доминго, след като той поел контрол над кастинга в операта, спрял да я търси и никога повече не я наел.

"Чувствах се сякаш, ако му кажа "Не", казвам "Не" на Господ. Как казваш "Не" на Господ?", разказва жената за преживяното тогава.