Докато мъж от Колорадо тичал по обичайната си пътека в планинския парк "Хорстут“ в Колорадо, чул необичаен шум зад гърба си.

Спрял се. Погледнал назад и му се случило това, което би се случило на всеки в зле режисиран страшен филм – върху него скочила пума, която от няколко минути го преследвала.

Животното успяло да захапе лицето и китката му, но мъжът не се предал. Започнал да се бори с пумата и напълно необяснимо за охранителите на парка – успял да убие дивата котка.

Той не носил никакви оръжия в себе си, нямало предмети, с които да може да си помогне, което означава, че човекът е успял да удуши пумата с голите си ръце.

Името на смелчака не се съобщава. Мъжът успял сам да се закара до болницата, за да получи медицинска помощ за ужасните рани, които обаче не застрашавали живота му.

Полицията открила тялото на пумата точно до личните принадлежности на нейната жертва. То било откарано за аутопсия, която показала, че животното е тежало цели 40 килограма.

Как мъжа се е справил с него е чудо. 

Нападенията от пуми са рядкост в Колорадо. Всъщност, те са животни, които опитват да избягват хората. Ала ако тръгнеш да бягаш от тях, то това действие ще активира ловните инстинкти на животното, което веднага ще те приеме за плячка.

За повече от половин век има едва 20 нападения от пуми, които са имали фатален край. Но за всеки случай властите съветват, ако все пак някой отново се натъкне на дивата котка, да действа по следния начин – да застане директно срещу нея, вдигайки ръцете и разгъвайки якето си, за да изглежда по-голям от нея. В никакъв случай не трябва да се обръща гръб на пумата.

Но ако все пак животното скочи върху жертвата си, това не означа край на играта. Много хора са успявали да се преборят с пумите благодарение на пръчки, камъни, градински принадлежности, якета и както виждаме, голи ръце. В този случай властите препоръчват да се целят очите и носа на животните.