Ако се разходите по улиците на Кувейт, няма да видите тези жени. Те са зад добре залостени врати, лишени от основните си човешки права, неспособни да избягат от тежката си съдба - робството.

Но само на ръка разстояние, дълбоко скрит в джоба и от съвестта ви, е мобилният ви телефон, пълен с възможности. Там, където хиляди снимки на тези жени, разделени по раса, възраст и какво ли още не, чакат да спечелят окото на крупен търговец.

Да, точно така. Онлайн пазар за робини се вихри в социалните мрежи. Пазар за хиляди долари и то там, където съвременния човек е най-активен - в социалните мрежи.

Разследване на BBC разкрива, че домакините всъщност се продават напълно свободно в онлайн пространството, а това е един доста успешен и все по-разрастващ се бизнес. Някои от сделките били направени през Instagram, където "обявите" били промотирани с хаштаг, а останалото било финализирано чрез директна кореспонденция.

Търговията обаче не се ограничавала само с това. Списъци с робини били предоставени и в специални приложения, които били напълно свободни за инсталиране в магазините на Google и Apple.

Заради случилото се, от ООН са категорични, че собствениците на тези платформи трябва да понесат своята част от отговорността, след като са одобрили свободното разпространение на подобни приложения.

След като от Facebook разбират за случилото се, от компанията са забранили използването на един от хаштаговете, който свързва компанията с търговията с роби. От Google и Apple пък обясниха, че работят с програмистите си, за да възпрат нелегалната дейност.

Въпреки това обаче сравка на BBC показва, че някои от списъците все още са активни на платформите. Основно се търгува с домашни прислужници. 9 от 10 домакинства в Кувейт разполагат с чистачки, а жените идват от някои от най-бедните райони в света, за да изхранват семействата си.

Продавачите на робини в мрежата конфискували документите им за самоличност и мобилните им телефони и ограничавали достъпа им до средства за комуникация.

Обявите онлайн звучат напълно потресаващо: "Африканска работничка - чиста, спретната, усмихната", "Жена от Непал, която не смее да си поиска почивен ден".

Журналисти под прикритие от британската медия успели да разговарят с търговците и споделят, че често чували расистки коментари, държали се собственически с жените и ги лишавали от най-елементарни човешки права.

Сред тях имало дори полицаи.

"Повярвай ми, много е мила. Смее се, дори да я държиш до 5 сутринта… няма да се оплаква! Не й давай паспорта. Ти си неин спонсор… защо би го направил?", споделя търговец пред внедрения в схемата репортер.

В един от случаите предложили на мнимия купувач 16-годишно момиче, което също било обявено за продан. Тя била от Гвинея и дошла в Западната Африка, след като станала жертва на трафик. В Кувейт била от около 6 месеца.

Името и Фату. Екип на BBC решил да пътува до родината й и да се опита да се свърже със семейството на момичето.

На повечето места в Персийския залив домашните работници се довеждат в дадената страна от агенции и след това официално се регистрират в правителството. Потенциалните работодатели плащат такса на агенциите и стават официален спонсор на домашната прислужница.

Съгласно системата Кафала, домашна прислужница не може да промени или да напусне работата си, нито да напусне страната без разрешението на своя спонсор. През 2015 г. Кувейт въведе някои от най-широкообхватните закони за защита на домашните работници, но все пак законът все още се заобикаля от много хора.

Приложенията, включително 4Sale и Instagram, дават възможност на работодателите да продават спонсорството на своите домашни работници на други работодатели с цел печалба. Това заобикаля агенциите и създава нерегламентиран черен пазар, който оставя жените по-уязвими на злоупотреби и експлоатация.

Този онлайн пазар на роби не се случва само в Кувейт. Според разследването на BBC в Саудитска Арабия стотици жени биват продавани през Haraj - друго популярно приложение за онлайн търговия.

Всяка година стотици жени от Гвинея биват изпращани в страни от Персийския залив, за да станат там домашни прислужници. Според една от тези жени "Кувейт е истински ад". Тя е била накарана от работодателката си да спи на същото място, където се гледат и кравите. Често е била държана без храна и без сън.

16-годишната Фату е намерена от кувейтските власти и отведена в държавен приют за домашни работници. Два дни по-късно тя е депортирана обратно в Гвинея, тъй като е непълнолетна. Докато е на работа обаче, тя преживява някои от най-ужасните си мигове, включително бой, обиди, лишаване от сън и други подобни. Сега тя е обратно у дома си.

След намесата на екипа на BBC от сайта 4Sale вече са премахнали частта си за търговия с домашни прислужници, а Facebook заяви, че е забранил арабския хаштаг "خادمات للتنازل #" - което се превежда като "#maidsfortransfer" - "Прислужница за продан".

Фирмите продължават обаче да разпространяват приложенията 4Sale и Haraj въз основа на това, че основната им цел е да продават законни стоки и услуги.