Докато Великобритания се измъчва с въпроса дали да напусне ЕС, някои избиратели в един древен английски град имат послание към политиците в Лондон: "Не предавайте Brexit".

Лабиринтът на кризата с европейското членство, в който попадна Обединеното кралство, приближава към своя край с изключително разнообразен избор от варианти, в това число Brexit без сделка, сделка в последната минута, предсрочни избори, или отлагане и нов референдум.

В Честърфийлд, северен английски град, привърженик на Brexit, който може да понесе икономически удар, ако Великобритания изпадне от ЕС, някои избиратели са категорични, че биха предпочели излизане без сделка и че ще обърнат гръб на политиката, ако Brexit бъде осуетен.

"Трябва да е Brexit без сделка - нито ще умрем от това, нито ще рухнем. Ние сме Велика Британия, спомнете си!", каза 70-годишната Валъри Куигли, привърженик на Brexit, която по традиция гласува за Консервативната партия на премиера Тереза Мей. Куигли, която от 26 години държи магазин за дамско облекло, твърди, че Мей се справя добре при тежки обстоятелства.

"Ако някой друг смята, че може да се справи по-добре от Тереза Мей, нека да се пробва. Според мен Брюксел и ЕС са уплашени до смърт, че си тръгваме", добави тя.

Макар и недостатъчно представителна извадка, отговорите на хората от Честърфийлд показват разлома между 17,4-те милиона избиратели, подкрепящи Brexit, и елита в Лондон, който като цяло смята Brexit за нещо вредно.

Мей, някога неохотна привърженичка на членството в ЕС, която спечели премиерския пост в смута след референдума за Brexit през 2016 г., е предупредила, че неизпълнението на народния вот ще застраши социалната кохезия, подкопавайки доверието в британската демокрация.

Разделена нация

В стъпка, която може да наруши вековна конституционна договореност, някои депутати искат да отнемат от правителството контрола върху Brexit, за да не допуснат икономически катастрофалното според тях напусакане без споразумение. През 2016 г. 51,9 процента от избирателите подкрепиха излизането от ЕС, докато 48,1 процента гласуваха за оставане.

Социологическите проучвания показват, че Обединеното кралство остава дълбоко разделено, макар че сега незначително мнозинство подкрепя оставането.

Изследванията сочат, че много малко избиратели, подкрепящи Brexit, са променили мнението си и че макар според някои анкети да има признаци за нарастваща подкрепа за нов референдум, резултатите варират в зависимост формулировката на въпроса.

В Честърфийлд, пазарен град на 240 км северно от Лондон, чиято история датира още от римско време и е прочут с църквата си, подкрепящите напускането избиратели са категорични, че искат ясно скъсване с клуба, в който Обединеното кралство влезе през 1973 г.

"Гласувахме или да останем в ЕС, или да напуснем ЕС. Нямаше вариант "сделка". Аз гласувах да напуснем", каза 51-годишният предприемач Дейвид Мосън, собственик на изнесен бизнес.

Brexit без сделка означава, че няма да има преходен период и излизането ще стане изведнъж - кошмарен сценарий за международния бизнес и мечта на "твърдите" Brexit-ъри, които искат решително скъсване.

Управителят на Bank of England Марк Карни заяви, че излизането без преход може да се окаже подобно на петролния шок от 70-те, макар че според някои привърженици на Brexit подобни прогнози са тактика за сплашване.

Депутатът на Честърфийлд от опозиционната Лейбъристка партия Тоби Пъркинс миналата година предупреди в близкия завод на Toyota, че Brexit без споразумение би имал опустошителен ефект върху автомобилната индустрия. Близо 80 процента от местните жители работят в завода, каза Пъркинс. Toyota вече заяви, че Brexit без сделка може временно да спре производството в завода.

На карта е заложена демокрацията

Пъркинс, чийто избирателен район е контролиран от лейбъристите през по-голямата част от 20 век, е гласувал за оставане на референдума през 2016 г., но на 15 януари е гласувал против сделката на Мей.

Дебора Чатауей, 52-годишна шивачка, е гласувала за лейбъристите на изборите през 2017 г. , но заяви, че вече няма да гласува за тях. Тя е гласувала за оставането в ЕС, но се страхува от Brexit без сделка и затова смята, че лейбъристите и другите партии трябва да се сплотят около Мей.

"Смятам, че всички партии, лейбъристите и останалите, трябва да застанат зад Тереза Мей и да ни осигурят добро споразумение за страната, и нека да го приемем, така е най-добре за всички", каза тя.

Но страховете от "предателство" се усещат остро..

"Ако те се отметнат от народния вот, как бихме могли после да гласуваме за каквото и да било друго?", каза Мосън, който на последните избори е гласувал за консерваторите.

Джеси Лили, на 66 години, бивш работник в завод, по-рано е гласувал за лейбъристите, но смята, че те вече не представляват работническата класа. Той иска напускане без споразумение и се тревожи, че политиците ще спрат Brexit.

"Те ще отворят кутията на Пандора, без да си дават сметка какво ще излезе оттам. Първо ще ни предадат, а после ще ни кажат, че трябва да има нови избори или нов референдум? Хората просто вече пръста си няма да помръднат. Това ще създаде проблеми за следващите 20 години", обясни той.

/БТА/