Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос отправи "последен апел" към държавите, които не желаят да гласуват за Пакта за миграцията на ООН, да променят позицията.

Документът ще се приеме идната седмица на Конференция в Маракеш, но няколко държави, сред които наблюдателите слагат и България, не желаят да се присъединят.

Българското правителство все още не е обявило официална позиция, макар че преди 10 дни съветът на коалицията реши пактът да не се подкрепи.

"Съжалявам, че някои страни не само се оттеглиха от споразумението, но и за това, че реагираха късно", коментира Аврамопулос, който ще представлява ЕС на форума в Мароко.

Според него "пактът не е покана за миграция в Европа", а ще позволи да се намали нелегалната миграция, ще гарантира принудителните връщания и ще предостави закрила на тези, които се нуждаят от нея.

"Правя последен апел към тези страни да преосмислят позицията си, защото пактът е в интерес на ЕС, на всички страни членки и на страните, които пряко или косвено са въвлечени в миграцията", заяви еврокомисарят в Брюксел днес.

Засега никоя членка на ЕС не е отказала официално да подкрепи документа, но Унгария, Австрия, Полша, Чехия и Хърватия направиха подобни анонси. Правителството в Белгия се бори за оцеляване в момента заради спорове в управляващата коалиция за националната позиция по пакта.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че незаконната миграция в ЕС от началото на годината е паднала под предкризисните нива. До октомври незаконните влизания са общо 116 000 по всички граници на ЕС.

Навсякъде бройките намаляват с изключение на пътя от Мароко и Алжир към Испания, както и по сухопътната граница между Турция и Гърция. По Западносредиземноморския маршрут от началото на годината нелегално са влезли 57 000 души. Тези през Турция са около 23 000. Еврокомисията предупреди, че Босна и Херцеговина се превръща в преразпределителен център, откъдето незаконните мигранти се насочват към Западна Европа.

По данни на Комисията в Босна в момента има 6000 мигранти, пристигнали през Гърция, Албания и Черна гора.
Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос призова министрите на вътрешните работи от ЕС, които се събират за последна за годината среща в четвъртък в Брюксел, да приемат поне договорените до момента промени в общата система за убежищата, за да може да се ускори работата по вече пристигналите в Европа мигранти.

Още през лятото страните членки постигнаха принципно съгласие по 5 от 7-те законодателни предложения на Комисията. Липсата на консенсус по процедурите за убежище и по Дъблинското споразумение обаче блокират цялостната миграционна реформа.

Предвид европейските избори през май Еврокомисията сега настоява да се приемат поне регламентите за условията за предоставяне на международна закрила, за агенцията за убежището на ЕС, за регистъра за пръстови отпечатъци “Евродак” и за презаселването, както и директивата за условията за приемане, където се смята, че преговорите с Европейския парламент могат да завършат преди изборите и те да бъдат окончателно приети.