Букурещ бори мръсния въздух с въвеждането на “кислородна винетка”.

От 1 януари догодина в съседката ни всички автомобили с по-нисък еко клас ще трябва да плащат така наречената “кислородна винетка”. Става дума за коли, произведени между 2000 и 2005 година, които спадат към екокатегория Евро 3.

В румънската столица ежедневно по улиците пъплят над 1 милион и половина автомобила, като по-голямата част от тях спада към по-ниския клас. Междувременно обаче Букурещ е проектиран през 60-те години на миналия век, но едва за 1.5 милиона жители и значително по-малко автомобили.

В момента на площ от над 200 кв./км и 4 млн. жители, които имат нужда от транспорт. Резултатът е един - високи нива на фини прахови частици във въздуха.

Това не е нов проблем за по-големите градове. Припомняме, че през изминалата нощ и в няколко български града (в това число и София) беше отчетено замърсяване на въздуха и то в пъти над нормата.

Румънската ни съседка обаче има решение на проблема, което ще влезе в сила от началото на идната година. Изненадващо, но жители на Букурещ не одобряват идеята за “кислородната винетка”.

41-годишният румънец Мирча Симонеско е роден и живее в Букурещ. Той е женен и има две деца, но има и частен бизнес в румънската столица. Според него в основата на проблема с мръсния въздух в Букурещ е в това, че един човек да има повече от един автомобил, предават от Нова телевизия.

А що се отнася до останалите източници на замърсяване въздуха – индустрията, заводи и прочее, то румънците са решили този проблем кардинално. Още след промените през 1989 година големите рафинерии и заводи са напуснали Букурещ и са ситуирани в други големи градове, но това си е тяхно решение и национална политика на Румъния.