Прагът на бедност в Турция надвишава три хиляди турски лири (960 лв.), сочат данни, огласени от турския в. "Айдънлък". Данните се базират на изчисления на турския синдикат Каму-Сен. Профсъюзът оповести индекса за минимални разходи за прехрана за месец февруари 2019 г..

Според изследването прагът на бедност на работещ човек в Турция възлиза на 3113 турски лири (993 лв.), а на краен недоимък - 2404 турски лири (766 лв.). Границата на минималните разходи за прехрана на четиричленно семейство пък е изчислена на 6379 турски лири (2034 лв.), посочва още "Айдънлък".

Същото издание, позовавайки се на доклад за динамиката на заплатите в Турция, изготвен от експерти на Световната банка, твърди, че над 9 милиона души в страната живеят в бедност. Това са хора, които работят, но на минимална или на малко над минималната работна заплата. Докладът е изготвен на базата на данни от 2017 г.

Според цитираните сведения над два милиона работещи в Турция преживяват с работна заплата под минималната. 9 223 000 души пък работят за минималното или малко над минималното възнаграждение в страната.

В. "Ортадогу" развива темата за нестабилните сгради в Турция, като отбелязва, че макар да са изминали 20 години от силното земетресение в района на Мраморно море, в град Измит, където стана трусът, все още не са срутени 20 тежко пострадали здания. Тези сгради са изправени пред риск да рухнат във всеки един момент и застрашават не само живеещите в тях, но и хората отвън, алармира вестникът, цитиран от БТА.

Изданието припомня за унищожителното земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер, станало на 17 август 1999 г. в Северозападна Турция. Над 17 хиляди души загинаха тогава, а стотици хиляди останаха без дом. Трусът продължи 45 секунди и порази целия район Мармара, който включва и Истанбул.

"Ортадогу" посочва, че междувременно в Анкара са се пропукали стените на четириетажен жилищен блок и полицията е евакуирала неговите обитатели. Тази информация идва след серия случаи на срутили се напоследък сгради в страната.