Можете ли да си представите свят, в който Дейвид Бауи е смятан за посредствен музикант? Самият той казва за себе си, че не е от хората, които имат страхотна представа за света. "И аз се справям с терор и страх, и изолация, и изоставяне“, признава си великия музикант. Но тези тъмни чувства са провокирани от огромните трудности, които преживява докато се превърне във великия Зиги Стардъст.

В нов документален филм, BBC разкрива детайли около първите стъпки на Дейвид Бауи в музиката. И те никак не са били успешни.

Пред 1965 година Бауи и групата му свирят в BBC, в сегмента за изгряващи звезди.  Те избират три песни - Out of Sight , на Джеймс Браун, That’s a Promise, която бъдещият Зиги пише сам и Chim Chim Cher-ee от саундтрака на Мери Попинз.

Но критиците там, макар да възхваляват Бауи днес, тогава го заклеймяват като „звучащ като аматьор вокалист, който пее грешно и извън интонация“. Бандата му е наречена "обикновена бийт група“. И накрая, критиците от BBC заключват, че музиката, която са избрали е "странен избор на материал“ и със сигурност "не биха препоръчали да се слуша“.

"Едва ли групата ще стане по-добра с времето и практиката – това, което чухме днес, ще чуваме винаги“, пишат в своето ревю съдиите. И добавят: "Вокалистът е наперен, но не изпъква достатъчно.  Няма нищо интересно в това, което тази група прави. Не са уникални.“

Тези сурови думи съсипват младият Дейвид Бауи и страхът се появява в него. Няколко години по-рано, брат му, Тери Бърнс се самоубива. Причината е шизофрения, която 47-годишният мъж развива, а Бауи се притеснява, че стресът може да доведе до това и той да полудее като Тери.

"Да полудея – това беше нещо, което ме ужасяваше. - споделя музикантът в интервю, което до сега не е виждало бял свят. Неговата братовчедка Кристина Амадеус също потвърждава, че Бауи се е страхувал да не наследи семейните психически разстройства.

"Едно от нещата, в които Дейвид беше убеден дълго време бе, че той идва от семейство, в което това да си луд е нормално. Но не беше така. Да. Тери се предаде, но според мен, това се случи заради LSD-то, а не шизофренията.“

Амадеус разкрива още, че Бауи прекарал целия си живот в търсене на одобрението на майка си. 

"Той гладуваше за любовта на Пеги! - категорична е братовчедка му, която присъства на раждането на звездата. - Ала тя никога не му даде обичта, от която той имаше нужда. Ироничното е, че единственото, за което говореше обаче, бе Дейвид“.

Майка му Пеги, също идвала от семейство, което имало история с психическите заболявания. Когато връзката й с бащата на Бауи започнала да се разпада, младежът "страдал много заради проблемите на родителите си".

"Той се страхуваше от това, да не бъде изоставен. - разказва Амадеус. - Винаги внимаваше, преди да се раздаде прекалено много. Дейвид идваше от изключително трагично семейство, за жалост. Преживял е много трагични неща.“

Близо десетилетие отнема на Бауи да се превърне в легендата, която е днес. През 1972 година се появява за първи път като Зиги Стардъст и променя музикалния свят завинаги. Най-ироничното в цялата история е, че именно тази "странност" на Бауи, заради която BBC го заклеймява като аматьор, го превръща в звездата, за която същата тази телевизия прави документален филм.

"Дейвид Бауи: Да намериш славата“ ще е филм, който показва годините на провали и откази, през които преминава музиканта. Той ще покаже иконата в една доста по-сурова обстановка,белязана от липсата на късмет и страха.

Въпреки всичко обаче Бауи успява да надвие злите езици. Успява да надвие и страховете си, че все някога ще полудее.

"Осъзнах, че съм късметлия, защото съм музикант. Докато мога да взема тези крайни психически разстройства и се отърва от тях чрез песните си, всичко ще бъде наред с мен", казва той.