Бащата на кадет Вячеслав Золочевски, единственият оцелял при самолетна катастрофа на Ан-26 в района на Харков, работи в областта на авиацията и самият той е оцелял при три падания.
 
"Паднах три пъти. Фактът, че синът ми е оцелял, означава, че е син на баща си", каза Золочевски-старши пред вестник "Сегодня" .

Според него Вячеслав няма фрактури, а само синини."Всички казват, че той е скочил от самолета, но това не е напълно вярно. Изхвърлен е, изтласкан оттам. Знам също, че се е опитал да спаси приятеля си", добави бащата.

Самият Вячеслав Золочевски преди това каза, че е дошъл на себе си близо до останките на самолета и се е втурнал да гаси другаря си, който е горял наблизо. В един момент той отново е загубил съзнание.

Военно-транспортният самолет Ан-26 катастрофира близо до град Чугуев в района на Харков вечерта на 25 септември, когато изпълняваше учебен полет. На борда имаше 27 души: седем членове на екипажа и 20 кадети. Двадесет и пет загинаха на място, двама кадети успяха да излязат от самолета, но един от тях по-късно почина в болница.

Започнато е наказателно дело за нарушаване на правилата за полет и подготовка за тях. Разглеждат се четири версии: техническа неизправност, грешка на екипажа, неправилно изпълнение на задълженията от отговорниците за управление на полета, проблеми с поддръжката на самолета и подготовката за полет.