Призив към родителите направи баща на 4-годишно англичанче.

Той написа в социалните мрежи, че те не трябва да дават на децата си ибупрофен, ако имат симптоми на коронавирус. Дан Колинс разказа, че състоянието на неговата доведена дъщеря се влошило много бързо, когато ѝ дали това лекарство, след като не успели да намерят популярния в Англия детски сироп “Калпол” на основата на парацетамол.

Малката Амилия имала кашлица и температура. Вместо обаче ибупрофенът да облекчи състоянието ѝ, тя започнала да се тресе, задъхва и да повръща, да не може да държи очите си отворени. Когато термометърът стигал 39,4 градуса, те се обадили в спешната помощ. Пристигналият на място екип успял да овладее положението, но казал на семейството повече да не използва ибупрофен.

Призивът на Дан Колинс идва само дни след като френският здравен министър Оливие Веран написа в туитър, че приемането на това лекарство може да е утежняващ фактор при лечение на коронавирус и е по-добре да се взема парацетамол, пише "24 часа".

Световната здравна организация оповести вчера, че хората, които подозират, че са се заразили с новия коронавирус, не трябва да приемат ибупрофен, без да са се консултирали с лекар.