Федералният резерв на САЩ и други централни банки предприеха спешни мерки за подкрепа на глобалната икономика заради последиците от короновируса.

Както съобщава АФП COVID-19 нанесе сериозен удар върху обществения живот в много страни, а отделните държави са принудени да наложат ограничения, характерни за военно време, като затваряне на граници, домашна карантина и отмяна на публични събития.

Избухналата в края на миналата година в Китай пандемия от коронавирус, през последните седмици подпали Европа, а броят на смъртните случаи на континента през почивните дни рязко се увеличи.

Италия обяви в неделя 368 смъртни случая за последните 24 часа.

Испания и Франция регистрираха в неделя, съответно, 183 и 29 нови смъртни случаи.

В световен мащаб има повече от 6 500 потвърдени смъртни случаи, причинени от усложнения от вируса. През уикенда беше отбелязан пик на смъртните случаи извън Китай.

Разпространението на вируса засяга почти всички сектори от световната икономика. Нарастват опасенията, че светът ще бъде потопен в пагубна рецесия, което ще доведе до сериозни загуби на фондовите пазари.

Федералният резерв на САЩ се опита да овладее паниката с драстични мерки, като сведе основния си лихвен процент практически до нула.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че това е „феноменална новина” и заяви, че е много щастлив от това решение.

Банката на Япония също обяви спешни мерки за стимулиране на третата по големина икономика в света, присъединявайки се към подобни усилия от страна на европейските централни банки.

Това, обаче, не успокои инвеститорите, според които правителствата разполагат с ограничен набор от инструменти за активизиране на световната икономика.