Основателят на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асандж няма да бъде предаден на страна, в която се прилага смъртно наказание. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Великобритания Алан Дънкан на пресконференция след среща в Кито с външния министър на Еквадор Хосе Валенсия, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

Той добави, че Великобритания и Еквадор са се договорили за това.

"Уикилийкс" публикува секретна информация за дейността на редица правителства, в това число на САЩ. Асандж поиска през 2012 г. убежище в посолството на Еквадор в Лондон и прекара там почти 7 години.

През април Еквадор отказа да му предоставя повече убежище, след което Асандж бе арестуван за неявяване в лондонски съд и на основание искане за екстрадиция, отправено от Вашингтон към британските власти през 2018 г.

Лондонски съд го осъди на 50 седмици лишаване от свобода за нарушаване на условията на освобождаването му под гаранция.

Разглежда се и въпросът за екстрадирането му в САЩ, където са му предявени обвинения в хакерска дейност, за които може да бъде осъден на до 175 години затвор.

Днешното съобщение на Лондон обаче хвърля сериозно съмнения относно възможността за екстрадиция там. САЩ е една от страните, в които смъртното наказание е все още в сила. Не всеки щат го прилага, но когато срещу обвинения има преследване на федерално ниво, какъвто е случаят с Асандж, федералният съд може да поиска смъртно наказание, ако сметне, че престъплението е углавно.

В този случай, ако Лондон спази своето обещание, то очакванията са, че Джулиан Асандж няма да бъде предаден на американските власти.