Бесарабският българин Владимир Варимез винаги е искал да служи във въоръжените сили на Украйна, като преди анексирането на Крим той е служил на полуострова. Това разказа за Би Ти Ви кметът на родното село на моряка, който заедно със свои колеги беше задържан от руските власти в Керченския проток.

От Министерството на външните работи съобщиха че от вчера знаят за задържането на Варимез, като на този етап няма данни той да има българско гражданство.

Кметът на одеското село Бановка Виктор Генчев заявява, че до момента никой не се е свързал с Владимир Варимез, защото връзка с тях няма. "Вчера от военноморския флот на Украйна събраха семействата на моряците в Одеса. Но връзка с Владимир в момента няма. Аз се опитах да се свържа с него, родителите се опитаха да се свържат с него – все още не сме успели. Доколкото на мен ми е известно – част от родителите на задържаните моряци са заминали за Крим", казва кметът и добавя: "Родителите му са тук – в селото. Той е добър млад човек, който се е родил в Украйна, който някога е служил в Крим и при анексирането на Крим се върна тук – в Украйна, и продължи службата си в Одеса".

Виктор Генчев казва още, че Владимир е на 26 години, не е семеен, живее в Одеса. Има по-голям брат, който също живее в Одеса, и по-малка сестра.

"Родителите винаги се притесняват за децата си. Ние ги успокояваме, както можем. Казваме им, че всичко ще е наред. Надявам се, че нашето правителство ще предприеме всички разумни мерки, за да могат да се приберат момчетата ни", казва кметът и пояснява, че Владимир е получил образованието си в Измаил, цял живот е мечтал да стане военен. "В крайна сметка постигна мечтата си и влезе във флота. После, когато го извикаха във въоръжените сили на Украйна, подписа договор за служба и оттогава – вече около 7 години, е на служба... През 2013 – 2014 г. Когато Русия анексира Крим, тогава той реши да остане на служба и се върна обратно в Украйна. Той се роди в независима Украйна и затова реши да се върне", разказва Генчев..

"Хората в Бановка винаги се притесняват. Селото все пак е като едно голямо семейство – винаги се притесняваме един за друг. Винаги ни е тежко, обидно и болно за нашите деца. Моят син например е приятел с Володя. Те са много близки, постоянно си пишат. Така че това са на практика наши деца и винаги се притесняваме за тях", казва Виктор Генчев.