Пред очите на свой приятел масовият убиец Ануар Конго изтанцувал ча-ча-ча. Направил го, само няколко минути след като демонстрирал "завидните" си психопатски умения и най-предпочитания от него начин да отнемеш нечий живот - на покрив в Индонезия. Само няколко мига преди да разкърши престъпната си снага, Ануар провесил дълга жица от покрива, от чийто край висяла поредната му жертва. Било доста по-лесно и чисто, отколкото да ги пребиеш… по-малко кръв, сещате се.

Този мъж изглеждал като най-обикновен благ старец. Смята се обаче, че е убил около 1000 души. Някои предполагат, че бройката е значително по-висока.

На 25 октомври Ануар Конго почина на 78-годишна. Роден е роден през 1941 година в град Медан - административен център на на област Суматера Утара в Индонезия. Когато бил на 12, решил да напусне училище и не след дълго се озовал в криминалните среди.

Първоначално с негови приятели препродавали билети за кино, за да препечелват някой лев. Не отнело много време, за да се захванат с по-сериозна престъпна дейност - незаконен хазарт, трафик…

Конго и негов приятел започнали да работят и като наемни убийци.

Първият им опит бил пълен провал. Опитали се да убият със смрадливия плод дуриан. До 1965 година обаче двамата се ошлайфали и се превърнали в изпечени убийци.

По онова време обаче в Индонезия има много политически конфликти. След като Холандия признава независимостта на страната, Демократичното управление на Сукарно мутира в авторитарна диктатура, в която автократът се стреми да поддържа баланса между двете основни враждуващи политически сили – армията и комунистическата партия на Индонезия (ИКП). На 30 септември 1965 г. комунистите правят опит за преврат, който се проваля.

Тогава са избити страшно много хора. Клането протича под опеката на армията и е извършено от различни групи и гангстери. Групана на Ануар Конго също била вербувана. Те измъчвали и разпитвали всички, противопоставили се на режима. Убили стотици хора.

Бандата на Конго се превърнала в един от най-смъртоносните отряди в региона. Самият Ануар пък станал най-известният й член.

Убийците черпили своето вдъхновение от холивудските филми - мафиотските ленти на Ал Пачино, старите уестърни.

Всеки се страхувал от Конго, но той така и не бил наказан. Той и приятелите му никога не били подведени под отговорност за престъпленията си.

След като отминали размириците, Ануар продължил с обичайните си занимания - грабежи, трафик и големи канали за изнудване. Дори работил като началник на една от най-големите охранителни фирми в Медан, която се занимавала с охраната на най-големите нощни клубове. Но всъщност се занимавал с наркотици. Фирмата била параван.

За пръв път Ануар Конго се изправил пред престъпленията си, когато го потърсили за участие в документален филм за самия него. През 2005 г. се срещнал с продуцента и с радост демонстрирал методите си за убиване.

Ануар се оженил късно, така и не създал деца и през целия си живот продължим да се занимава с престъпления, дори и след излъчването на филма.

Но лентата оказала огромно влияние върху хората в Индонезия. Макар че филмът бил забранен за излъчване, в страната все пак имало тайни прожекции. Това накарало много хора да се замислят за режима, за това че децата в училищата принудително гледат пропагандни филми. Променило перспективата. Накарало хората да се срамуват заради липсата на критична мисъл.

Някои от оцелелите при размириците и масовите убийства дори почувствали огромна тревога от факта, че Конго бил оставен ненаказан. И са благодарни за съществуването на филма, въпреки че в него Ануар Конго с гордост обяснява за кланетата, които е извършвал.

"Успя да промени обществената полемика. Помогна на света да види, че тези убийства са се случили", разказват оцелелите пред BBC.