Мащабна акция на ирландската полиция, след зловещия инцидент в английското графство Есекс.

Конфискувани са автомобили, пари и документи в 10 имота, близо до северната граница на страната. Акцията е част от мащабно разследване срещу трафика на хора.

Операцията е извършена от Бюрото за незаконно придобито имущество. Конфискувани са голям брой превозни средства и документация.

Полицията отказва да потвърди дали става дума за трафик на хора, но властите са категорични, че операцията не е свързана с трагедията в Есекс от миналия месец, при която бяха намерени труповете на 39 виетнамци в хладилен камион.

Акцията се е провела вчера, а набелязаната от спецчастите група е от Монахан. Смята се, че те са замесени в междунарлоден канал за трафик, който е действал повече от година.

Арестите за зловещия случай в Есекс продължават! 8 задържани във Виетнам

Българин регистрирал камиона с 39-те трупа от Есекс, бил упълномощен!

Българската следа

Българска следа има и тук. Иззети са превозни средства, сред които има и такова, регистрирано в България. Полицията е конфискувала още близо 3000 евро, която е била разпределена и в други валути. Иззети са и електронни устройства, съобщи "Ройтерс".

Припомняме, че българска следа имаше и в драмата с труповете в Есекс. Камионът, в който бяха открити телата, е с варненска регистрация и е собственост на ирландска компания, регистрирана в морската ни столица. Компанията е с едноличен собственик - ирландска гражданка, която е регистрирала търговското си дружество с 2 лв. капитал на партера на жилищен блок. Съседите в сградата обаче така и не са чували там да се помещава каквато и да било фирма.

Източници, запознати с разследването, заявяват, че "значителна информация" е предадена на полицията в Ирландия и Северна Ирландия за незаконна търговия от регистрирани в България превозни средства и ирландския пазар.

В рамките на разследването е конфискуван регистриран в България тир. Около 20 банкови сметки с над 200 000 евро са запорирани. Конфискувани са още автомобили, документи, електронни устройства и пари в брой.

Ирландската полиция заяви, че разследването е от миналата година, но от две седмици е получило нов тласък. Органите на реда отдавна имат подозрения към регистрираните в България, много от тях във Варна, превозни средства, които оперират в Ирландия.

Вчерашните обиски са свързани с дейността на семейство, което има компании в Ирландия, в Северна Ирландия, а и в България.