Местни жители на испанския град Тала-вера- де-ла-Рейна са предложили на екоактивистката Грета Тунберг да пропътува разстоянието от испанската до португалската столица на магаре, както правили едно време.

Жителите уточниха, че са готови да осигурят животното, защото „те осъзнават важността от повишаване на осведомеността на света за състоянието на околната среда“. Те искат Грета лично да използва един от „начините, които хиляди хора са използвали от векове“ за пътуване, съобщава се в тяхна публикация в социалните мрежи.

Вярна на принципите си, шведката отказва да използва транспорт, който замърсява околната среда. В средата на ноември я отново избра катамаран на соларни батерии като средство за придвижване и отплава от САЩ за Европа, за да присъства на международната конференция за климата в Мадрид този месец.

Корабът й акустира в Лисабон.

Предстои обаче да измине 600 км до испанската столица, за да участва в конференцията за климата. Най-вероятно Грета няма да приеме предложението на испанците и ще стигне до Лисабон с влак.