Върховният касационен съд в Румъния прие днес жалба, подадена от бившия министър на енергетиката Константин Ница, и разпореди анулиране на присъдата му от четири години затвор ефективно по дело за търговия с влияние, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Върховният касационен съд реши процесът срещу Ница, който се намира в апелативна фаза, да се гледа повторно на 15 април.

Аджерпрес отбелязва, че това е втората жалба, одобрена от Върховния касационен съд, след тази на бившия сенатор от Социалдемократическата партия Дан Шова, чието дело също ще се гледа повторно на 15 април.

На 19 декември 2018 г. бившият енергиен министър Константин Ница бе освободен от затвора, след като Върховният касационен съд постанови спиране на изпълнението на присъдата му. Това стана въз основа на решение на Конституционния съд, който постанови, че петчленните съдебни състави на Върховния касационен съд не са били сформирани в съответствие със законова промяна от 2013 г.

През юни 2018 г. Ница бе осъден на четири години затвор по обвинение в търговия с влияние. Според обвинението, повдигнато от антикорупционната прокуратура, през 2013 г. Ница е поискал от местен бизнесмен пет процента комисиона от стойността на договор, сключен между фирмата на бизнесмена и кметството на град Яш. Бившият министър получил през юли 2013 г. 30 000 евро от бизнесмена, а след това бил сключен и фиктивен договор за консултантски услуги с друга фирма, на която бизнесменът превел общо 303 118 леи на няколко транша в периода май 2013 - юни 2014 г.