Отново дойде онова време на годината - на равносметките, постигнатото, грешките… А 2019 определено беше доста наситена със събития и то не само в национален, но и в световен план.

Станахме свидетели на разтърсващи събития - такива, които безспорно направиха отминаващата година запомняща се и такива, които ще останат в световната история.

2019 - люшкаща се между скандалите с Brexit, бушуващата икономическа война между САЩ и Китай, година на военни конфликти, политически престрелки, природни катаклизми.

История, погълната в пламъци

В културен план Франция загуби едно от най-големите си архитектурни богатства. Цял свят наблюдаваше онлайн пожарът в катедралата “Нотр Дам”. Цял свят видя как красивата й кула се срути и цял свят се обедини и за часове се събра една доста голяма сума пари за възстановяването на Парижката “Света Богородица”.

Това разбира се даде и повод за словесни престрелки между потребителите и раздели цял свят на два лагера - каква била цялата тая истерия с някаква си сграда и защо не обръщаме внимание на по-важните неща. Дали беше политическа кампания, дали се събраха пари на гърба на една “архитектурна трагедия”, само можем да предполагаме.

Факт е обаче, че само за часове бяха събрани милиони, а катедралата “Нотр Дам” днес е една доста тъжна гледка в Париж.

Събрани са 270 млн. евро за реконструкцията на "Нотр Дам"

По-голямата част от "Нотр Дам" е спасена от разрушаванеРаботи се усилено за стабилизирането на сградата

Недоволните “жълти жилетки”

Когато става дума за Франция, няма как да подминем и назряващото гражданско напрежение, което в последните месеци на 2019 година ескалира до невиждани размери. Огромните протести на така наречените “жълти жилетки” блокира френската столица.

Повод за началото на протестите през ноември 2018 г. беше повишение на цените на дизела. Но причините бяха по-мащабни. Повечето протестиращи са недоволни от политическия и икономически елит на Франция. Те виждат в бившия банкер Еманюел Макрон олицетворение на увеличаващото се неравенство между бедни и богати. Казват, че той се грижи само за интересите на градския елит.

Под натиска на протестите, Макрон обяви промени в пенсионната система и помощите за безработни, наред с други реформи.

В началото на месец декември протестите стигнаха наистина невиждани размери. Блокиран беше почти целият транспортен бранш, което създаде огромен хаос и затрудни парижани. Демонстрациите принудиха полицията да използва и сълзотворен газ срещу недоволните граждани.

В Париж преброиха едва 950 "жълти жилетки"

Френските “жълти жилетки” излязоха на протест за 27-и път

Огромният терор

Годината не мина и без трагедии. Още през март светът беше разтърсен от два терористични атентата.

Единият се случи в джамия в Крайстчърч, Нова Зеландия. Две координирани престрелки по време на петъчната молитва на 15 март оставиха зад себе си 51 жертви и рани 49 души.

В края на април пък Шри Ланка, навръх Великден, света стана свидетел на поредния невиждан ужас. Шест бомбени атентата и една огромна координирана терористична атака в католически църкви и хотели уби близо 200 души и остави стотици ранени.

Съветът за сигурност на Русия: Терористичните атаки в Шри Ланка са осъществени от бойци на „Ислямска държава“ от Сирия и Ирак

Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч"Ислямска държава" пое отговорност за нападенията

Очевидният проблем и липсата на политическа воля - масовите престрелки в САЩ

Ужасът и терорът не подминаха и САЩ. Лошата политика за притежанието и разпространението на оръжия продължава да сее смърт и само за 2019 година в цялата страна са станали 399 масови престрелки.

Няма месец от тази година, който да е преминал без някой, някъде да извади оръжие и да открие огън срещу невинни хора.

Най-кървавата стрелба се случи в Ел Пасо, щата Тексас. На 3 август мъж откри огън в търговски център. Мотивът - ненавист срещу испанското население. На място загинаха 22 души, а 24 други бяха ранени. Общият брой на жертвите стигна 46, след като по-късно част от пострадалите издъхнаха в лечебни заведения.

Шокиращи подробности от касапницата в Тексас! Броят на жертвите расте (СНИМКИ)

Сагата Brexit

В политически план 2019 също беше особено интензивна. Тази година се проведоха изборите за Европейския парламент, а всичко това се случи на фона на мистериозната съдба на Великобритания и нейното членство в Общността.

След оставката на Тереза Мей, сякаш Борис Джонсън завъртя страната си в още по-голяма спирала. Невъзможност за постигане на сделка между двата лагера в британския парламент, невъзможност за договорка на каквато и да било сделка с ЕС хвърли съдбата на Великобритания в пълен мрак и доведе до поредица отлагания на заветната дата за нейното излизане от съюза.

Тогава се случиха парламентарните избори. 

Джонсън спечели убедително и успя да разгроми лейбъристите. С мнозинството на консерваторите съдбата на Brexit сякаш беше ршена. Очаквано, премиерът на Великобритания успя да постигне съгласие и сделката за евроразвода беше одобрена от всички депутати. А и как иначе? 

Предсрочни избори на 12 декември на Острова. Джонсън успя! А Brexit – кога?

Страните-членки на ЕС решиха: Brexit се отлага (пак) до 31 януари

Ердоган - черното петно в очите на Европа

В последните месеци от 2019 година пък отново се заговори за хуманитарна криза, а назряващото напрежение по границата между Турция и Сирия изправи на нокти международната общност.

Ердоган предприе нападение срещу кюрдите по границата със съседна Сирия и нареди началото на военна операция. Армия щурмува границата както по въздух, така и по суша, а мотивът за нападението, според турския президент, беше “установяване на траен мир в региона”. Идеята била кюрдите да бъдат принудени да се оттеглят, а според Ердоган нападението е срещу хора, подкрепящи и занимаващи се с тероризъм.

Там обаче живеят и много цивилни граждани, заради което ООН се се събра извънредно. Членовете на алианса трябваше да преценят как да се справят със ситуацията и да предотвратят евентуалната бежанска вълна, която може би щеше да залее Европа заради военните конфликти.

Това беше и една от основните линии на разговорите по време на срещата между, членовете на ООН по случай 70-годишнината на алианса.

Ердоган пак плаши Европа с бежанците! Русия да спазва договора, иначе…

Ердоган нападна кюрдите в Сирия. Операция "Мирна пролет" започна!

Ударът срещу ИДИЛ

Тази година обаче беше нанесен и голям удар върху най-голямата терористична групировка - ИДИЛ.

Ликвидиран бе един от лидерите на организацията - Абу Бакр ал Багдади. Смъртта му беше определена като “поредната стъпка към разгрома на терора, породен от “Ислямска държава”. Новината беше съобщена от Американското разузнаване в края на октомври.

Как убиха Абу Бакр Ал Багдади в Сирия? Пентагонът открехна завесата с ВИДЕО

САЩ ликвидира в Сирия лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал Багдади

“Големият политически спектакъл”

И макар това да бе определено като огромен успех, зад част от който стои Доналд Тръмп, американския държавен глава никак не е спокоен в стола си.

В момента срещу него се води огромно разследване за корупция, намеса в политиката на друга страна, злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса и правосъдието на страната.

Разследването срещу Тръмп започна през септември. Държавният глава е обвинен в това, че е използвал поста си, за да поиска чуждестранна намеса в предстоящите президентски избори през 2020 г.

Според комисията Тръмп е оказал натиск върху Украйна да разследва неговия вътрешнополитически съперник Джо Байдън и сина му Хънтър.

В началото на декември Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в САЩ публикува доклад от 300 страници, в който излага доказателства в разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

Ще има импийчмънт на Тръмп, няма да има. Играта в САЩ загрубява!

Импийчмънт в ход! Ще бъде ли отстранен Доналд Тръмп от Белия дом?

Движението “Грета”

Когато говорим за американския президент, няма как да не се сетим за един от най-ярките му и най-млади противници - шведката Грета Тунберг.

Тръмп си спечели нейната ненавист, след като за пореден път отказа да приеме сериозността на заплахата от климатичните промени.

Грета започна своята стачка, която се превърна в глобален феномен и събуди екоактивистите по цял свят. Заради огромната вълна от протести в цял свят срещу лошата правителствена политика и нехайството спрямо Глобалното затопляне, дума на годината стана словосъчетанието “климатични промени”.

На 13 март 2019 г. трима членове на норвежкия парламент номинират Тунберг за кандидат за Нобелова награда за мир. През април 2019 г. списание "Тайм" посочва Грета Тунберг за една от 100-те най-влиятелни за 2019 г.

Коя е Грета Тунберг?

Тръмп игнорира Грета, подмина я безмълвен, но грачещ: Искам Нобелова награда!

Феноменът "Чернобил" 

Друг огромен феномен стана и хитовият сериал на HBO, посветен на огромната авария в Чернобил през април 1986 г. Няколко епизода, впечатляваща кинематография, страхотен сценарий и невероятна актьорска игра взривиха социалните мрежи и накараха хората да говорят за една леко позабравена световна трагедия и то в продължение на месеци.

"Игра на тронове" и "Чернобил" триумфираха на наградите "Еми"

"Чернобил" ядоса и руските комунисти, ще съдят създателите муИскат и забраната на минисериала заради демонизацията на съветската власт

Изобщо - трудно е да се обобщят изминалите 365 дни в няколко реда. Причината за това в действителност е факта, че тази година наистина беше изключително наситена от събития и то от всевъзможно естество.

2019 беше пълна с уроци - в политически и обществен план. А идната година предстои да ни покаже дали те са били научени.