Близо сто хиляди чужденци работят и живеят в Италия в робски условия – констатираха в съвместен доклад католическата хуманитарна организация "Каритас" и Общата италианска конфедерация на труда /CGIL/.

Според авторитетните институции почти всички от тези хора се трудят като ратаи в селското стопанство или като общи работници в цехове за преработка на зеленчуци и плодове срещу заплащане от 2 евро на час. Често работодателите им ги смятат за лична собственост и не им позволяват нито да напускат обитаваните от тях пространства, нито пък да приемат гости, включително журналисти и синдикалисти.

Потресаващи са данните, добити от сътрудниците на "Каритас" и CGIL по време на направеното от тях няколко месечно разследване на територията на цялата страна. Оказва се например, че 71% от стоте хиляди "роби" са нелегални, тоест нямат разрешително за престой в страната, не ползват благините на местното социално осигуряване и могат да бъдат репатрирани във всеки един момент.

Битуват най-често в изоставени производствени складове и халета, в бараки от картони и шперплат или в приличащи на оранжерии палатки от найлони, като 30% от тези "жилища" нямат тоалетни, а 36 % са без течаща вода. Огромното мнозинство от пришълците или 89 на сто от тях не знаят бъкел италиански и са неспособни да се изразят на езика на Данте, пише "Монитор".

Децата им до 14 години, които живеят с тях, не ходят на училище, не знаят да четат и да пишат. Ако не са на полето да помагат на родителите си, те по цял ден стоят в мизерните семейни жилища, където често стават жертви на сексуални посегателства от страна на чорбаджии и всевъзможни извратеняци.

Що се отнася до произхода на "робите", то "Каритас" и CGIL твърдят, че те са от поне 47 страни, като на-много са тези от Африка и от азиатските държави Индия, Бангладеш и Пакистан. Доколкото до Европейския съюз, то той е "представен" най-вече от румънски цигани, има малко и нашенските роми.

Докладът пък направо громи създаденото в обществото мнение, че превиващите гръб в непосилен труд пришълци, са "патент" само на Южна Италия и по-специално на контролираните от организираната престъпност райони. Ами не е така, защото 30 на сто от "робите" се хърбят в Богатия Север и най-вече в областите Пиемонт, Венето и Емилия Романя.