Американският вицепрезидент Майк Пенс отказва да влезе в карантина, след като говорителката му се оказа с положителна проба за вируса.

В неделя вечерта (местно време) имаше известно объркване относно местонахождението на американския вицепрезидент.

Противно на местните предписания обаче, той не влиза в домашна изолация след контакт със заразен човек. „Пенс не е в карантина", заяви говорителят Девин О'Мали късно в неделя вечерта. Пенс планира в понеделник редовно да изпълнява задълженията си. Той е тестван за вируса ежедневно, като резултатите му до момента са отрицателни и следва съветите на медицинското отделение на Белия дом, се казва в изявлението.

По-рано през деня репортер на информационната агенция Bloomberg написа в Twitter, че Пенс е в изолация, тъй като служител на Белия дом е тестван положително за новия коронавирус.

Преди това Тръмп заяви, че говорителят на Пенси Кейти Милър е заразена с вируса. Американският президент добави, че самият той няма контакт с говорителката, която е омъжена за изпълнителния съветник на Белия дом Стивън Милър. Тя е работела само с Пенс. Милър е и основният говорител на консултативния съвет за коронавируса към Белия дом, пише investor.bg.

Ден по-рано беше обявено, че личният помощник на Тръмп също е тестван положително.

Няма планове Пенс и президентът Доналд Тръмп да бъдат държани разделени, заяви още човек, запознат с въпроса, в неделя пред агенция Ройтерс. И Тръмп, и Пенс бяха критикувани, че не използват маски за лице за защита от инфекцията въпреки препоръката на американската здравна агенция CDC.

Междувременно членове на консултативния екип за борба с вируса на Белия дом заявиха, че са преминали в самоизолация в неделя, след като са се оказали свързани със заразено лице, съобщиха представители. Тримата засегнати лица са Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания, Робърт Редфийлд, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), и Стивън Хан, директор на Агенцията за храните и лекарствата в САЩ (FDA).

Междувременно личният асистент на Иванка Тръмп също е дал положителни резултати за COVID-19, твърди Bloomberg, цитирайки човек, запознат с темата, който е поискал да не бъде назован. Този помощник обаче не е работел в кампуса на Белия дом.