Полицията на Капитолия задържа във Вашингтон мъж, носещ пистолет и боеприпаси, който се опитал да мине през контролен пункт с фалшиви документи на 16 януари, предаде телевизия Си Ен Ен.

Според източници на телевизията задържаният е Уесли Алън Бийлър от щата Вирджиния. Той се е опитал да влезе с кола в територия с ограничен достъп, намираща се недалеч от сградата на Конгреса на САЩ. Пропускът му е бил признат за недействителен.

Бийлър е съобщил, че в колата му има пистолет. Освен това са били открити 509 патрона, включително за пушка със сачми. Мъжът е бил задържан и са му предявени обвинения за незаконно съхранение на оръжие, предава БТА.

След безредиците на 6 януари силите за сигурност на САЩ вземат засилени мерки за сигурност във Вашингтон преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, насрочено за 20 януари, отбелязва ТАСС. Значителна част от центъра на града е затворена за движение. Капитолийският хълм е отцепени не се допускат граждани.

Според информация, публикувана на сайта на Националната гвардия на САЩ, във Вашингтон са разположени около 9500 служители. Те имат за цел да гарантират безопасността на церемонията по встъпването в длъжност, както и да защитават ключови сгради и обекти.

Очаква се до 20 януари в столицата на САЩ да пристигнат около 25 000 военнослужещи от Националната гвардия.