Най-жестокият сериен убиец в историята на САЩ, 93 жертви и едно самопризнание. Името му е Самюъл Литъл и е много вероятно той да е задминал "постижението" на психопата Тед Бънди.

През последната година и половина Литъл поетапно е признал, че стои зад убийствата на 93 души. Цифрата звучи зловещо и е много по-висока от престъпленията, извършени от известните Джефри Дахмър и Тед Бънди, при това взети заедно. Това са имената на известните серийни убийци, записали се в историята на САЩ като най-зловещите престъпници.

Сега списъкът има нов водач - Самюъл Литъл.

Никой нямаше да знае колко престъпления точно е извършил чернокожият американец. Нито дали именно той стои зад тях. Защото никой не може да свърже пряко 93-те случая с името на Литъл.

Тогава се появява един тексаски рейнджър, който кара психопата да признае.

Джеймс Холанд разпитва Самюъл Литъл в продължение на общо 700 часа. Така постепенно мистерията излиза наяве, а това помогнало на разследващите да разрешат десетки студени досиета.

79-годишният американец е вилнял по улиците на САЩ в периода 1970-2005 година. Престъпленията са извършени в 19 американски щата. По-голямата част от жертвите му са жени. Той излежава присъда от доживотен затвор от 2014 г., когато бил признат за виновен и осъден за три убийства.

Оказва се, че стои не зад 3, а зад 93. Федералното бюро за разследване (ФБР) досега е успяло да потвърди 50 от убийствата му.

Години наред обаче Самюъл Литъл е смятал, че присъдата ще му се размине, че той никога няма да бъде заловен.

В затвора в Калифорния лице в лице застанали Самюъл Литъл и Джеймс Холанд.

- Къде си убивал най-често?
- О, това е лесно - Флорида и Калифорния.
- В кои градове си оставил най-много жертви?
- Маями и Лос Анджелис - в Ел Ей - близо 20 души.

Ето в този дух е протекъл разпитът, проведен в калифорнийският затвор.

"Бил е много добър в това, което е вършел. Попитах го: И как го направи, Сами? Как ти се размина толкова дълго време?", разказва пред CBS News униформеният.

Самюъл Литъл не бил глупав. Жертвите му били онези, отритнати от обществото - проститутки, наркомани… Всички онези, от които полицията няма да се интересува особено.

"Първото нещо, което ми направи много силно впечътление - Самюъл Литъл е изключително умен. Абсолютен гений. Има фотографска памет и помни много детайли. Например, спомня си дървесните стволове в околностите на Маями, където е извършил някои от убийствата си", разказва тексаският рейнджър. Помнил и как изглеждали жертвите му.

"Момичето от Норт Литъл Рок имаше разстояние между зъбите. Тя се бореше за живота си, а аз - за своето удоволствие. Имаше и едно малко чернокожо момиче, слабичко. Беше много дружелюбна. Смееше се, докато я убивах", разказал пред полицая Литъл.

Американският психопат обичал да си води дневник. Рисувал. Разследващите намерили скицника, в който Самюъл Литъл правил потрети на почти всички хора, които някога е убил - общо 50 рисунки. Бил талантлив, а скиците - доста детайлни. И почти под всяка имало бележка.

"Под една от тях беше написано едно доста зловещо изречение: Сам ме уби, но аз го обичах…", разказва разследващият.

Преди година и половина рейнджър Холанд дори не бил чувал за серийния убиец Самюъл Литъл. Психопатът гниел в оня пуст затвор в края на Калифорнийската пустиня. Излежавал своите три доживотни присъди - за три жени, които Литъл удушил.

Бил обявен за сексуален хищник от съда, но бил дързък и отричал всякакви обвинения за престъпления случили се от щат в щат, където жени изчезвали безследно.

Тогава привлякъл интересът на рейнджър Джеъмс Холанд, който имал способността да измъква самопризнания от подобни психопати.

Нямало никакви доказателства, които да свържат Самюъл Литъл към някое конкретно престъпление. Холанд обаче бил заинтригуван от един конкретен случай в Тексас.

Жертвата - Денис Брадърс, която имала злополучната съдба да работи в грешната част на града. Годината била 1994. Тогава жената изчезнала безследно.

"Търсихме къде ли не. Синът на Денис обикалял с баба си в колата си дори месец след като жената изчезна. Намерихме я в задната част на изоставен паркинг. Беше в храстите", спомня си тексаският рейнджър.

Близките на жертвата били повикани, за да я разпознаят. Тогава синът на Денис бил едва на 14 години. И така 24 години без развитие по случая.

В момента на убийството обаче Самюъл Литъл също бил в Западен Тексас. Това нямало как да бъде случайно. Затова Холанд решил да провери и отишъл в калифорнийския затвор, за да го разпита. Бил напълно убеден, че ще успее да измъкне самопризнания. Оказал се прав.

Разпитът започнал, а 30 минути по-късно Литъл заявил, че го смятат за изнасилвач - нещо, което не било вярно.

"Казах му, че това безспорно е така. Той не е изнасилвач. Той е убиец и му го заявих в прав текст. И тогава той млъкна и ме погледна за секунда, при това съвсем спокойно. Нямаше нищо против това, което казах. Харесваше му, можеше да се прочете в погледа му", разказва разследващият.

И тогава Самюъл Литъл започнал да говори за три жени… Несъмнено ставало въпрос за убийствата в Одеса, Тексас. В момента на разпита, наблюдаващите веднага проверили базата данни и започнали да проверяват в движение. Литъл знаел много детайли около престъпленията, детайли, които не били оповестени.

И така рейнджър Холанд решил, че е редно Литъл да бъде транспортиран до Тексас за няколко месеца, за да може да извлече повече информация от него.

"Знаех, че съм се натъкнал на нещо много голямо. В следващите дни просто му казах, че мога да се свържа с окръжния прокурор и да му предложа нова сделка - да отменят смъртната му присъда".

Това обаче бил много, много смел ход. Холанд никога не се е срещал с окръжния прокурор и не го познава. Но написал писмо, което в крайна сметка стигнало до окръжния прокурор Боби Бланд, който му се доверил напълно.

На следващия ден решението за отмяна на смъртната присъда било в ръцете на Самюъл Литъл. Така започнало самопризнанието.

В следващите дни убиецът бил преместен в малко по-комфартна обстановка, където в продължение на 48 дни Литъл и Холанд си говорили. Психопатът ядял пица, пиел безалкохолни напитки и разказвал. Признал за 65 убийства.

Днес обаче Самюъл Литъл отново се намира в Калифорнийския затвор.