Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще изпрати армията, за да потуши нарастващите граждански протести в САЩ заради смъртта на чернокож по време на полицейски арест.

Той каза, че ако градовете и щатите не успеят да контролират протестите и да "защитят жителите си", той ще разгърне армията и "бързо ще реши проблема за тях".

Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд продължават.

Докато Тръмп говори в Белия дом, полицията премахна протестиращите от близкия парк със сълзотворен газ и гумени куршуми.

След това президентът прекоси парка и позира до повредена църква, като предизвика широка критика от онези, които го обвиниха, че агресивно се е насочил към мирните демонстранти в помощ на възможност за снимка.

Служителят Дерек Шовин е обвинен в убийство от трета степен и ще се яви в съда следващата седмица. Други трима полицаи са уволнени.

В понеделник официално след направените изследвания беше обявена смъртта на г-н Флойд за убийство. 

Какво каза Тръмп?

Президентът произнесе кратко обръщение от Розовата градина на Белия дом на фона на звука на протест наблизо.

Тръмп каза, че "всички американци са били правилно разстроени от бруталната смърт на Джордж Флойд", но каза, че паметта му не трябва да бъде "удавена от гневна тълпа".

Той определи сцените на грабеж и насилие в столицата в неделя като "пълен позор".

"Изпращам хиляди и хиляди тежко въоръжени войници, военни и служители на реда, за да спрат бунтовете, грабежите, вандализмите, нападенията и безсмисленото унищожаване на имущество", каза той.

Тогава Тръмп насочи вниманието си към националните протести, за които обвиняваше "професионални анархисти" и антифашистката група "Антифа". В неделя той заяви, че възнамерява да определи Антифа за терористична организация.

Той призова градовете и щатите да разположат Националната гвардия, която може да бъде призована да се намеси във вътрешни извънредни ситуации, "в достатъчен брой, че ние да доминираме по улиците". Около 16 000 от нейните войски са разположени, за да се справят със ситуацията досега.

Той добави: "Ако град или щат откажат да предприемат необходимите действия ... тогава ще разположа военните сили на Съединените щати и бързо ще реша проблема за тях."

"Искам организаторите на този терор да бъдат уведомени, че ще се сблъскате с тежки наказания", каза той.

Коментарите му бяха посрещнати с бързи критики от страна на висшите демократи. Джо Байдън, кандидатът за президент на партията, заяви, че  Тръмп "използва американската армия срещу американския народ".