Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп, чийто мандат изтича на 20 януари, записа прощално видеопослание към нацията. Белият дом разпространи откъси от речта. 

В 16:00 часа по Вашингтон на 19 януари (в 23:00 часа българско време на 19.01.) обръщението на Тръмп беше публикувано в акаунта на Белия дом в YouTube.

„Тази седмица ще открием новата администрация и се моля за нейния успех да запази Америка в безопасност и просперитет“, каза Тръмп в обръщението си.

Взех най-тежките битки, най-трудните решения - защото за това ме избрахте. Нашата програма не беше за дясно или ляво, не за републиканци или демократи, а за доброто на нацията.

Тръмп призна, че е загубил президентските избори едва на 6 януари, когато негови поддръжници щурмуват Капитолия . „Всички американци бяха ужасени от нападението над Капитолия. Политическото насилие е атака срещу всичко, което ние, американците, почитаме. То не може да бъде толериран”, каза напускащият президент.

Тръмп добави, че е възстановил американските съюзи с други страни и се е сблъскал с Китай „както никога досега“. Той подчерта, че е горд, че по време на президентството си не е започнал нито една война. Тръмп добави, че политическото движение, което той стартира, "тепърва започва".

Мандатът на Тръмп като президент на САЩ изтича по обяд на 20 януари 2021 година.

Тръмп отказа да присъства на инаугурацията на новоизбрания президент Джо Байдън, която ще се проведе на 20 януари във Вашингтон.