Американска оръжейна компания TAG обяви предложение да пренесе цялото си производство на военен клас бронирани машини в България и да изпълни поръчката за този вид техника за нуждите на сухопътни ни войски. От реализацията на проекта ще бъдат разкрити поне 1000 работни места.

Янките са готови да направят смесено дружество с посочена от правителството фирма, която ще получи лиценз за производство на 10 модела бронирани автомобили и изключителни права за продажба на тези машини в ЕС, вкючително с опция за собствени марки.

"Нашето предложение е България да не бъде просто клиент на базиран в друга държава производител", заяви днес изпълнителният директор на TAG Робърт Паздерка.

"Ние даваме на България възможност да обедини усилията си с нашата компания и заедно да се конкурираме със същите тези производители на големия пазар за бронирани автомобили в ЕС. Още повече, че България ще излезе на този пазар с най-модерните американски технологии и по всяка вероятност с най-конкурентните цени", поясни той.

По думите му, групата е готова да използва за сглобяването на машините всякакви материали и компоненти, произведени в България, които съответстват на изискванията.

"Освен това можем да проектираме и произведем бойна машина по изискванията на клиенти, включително с динамична и активна защита от огъня на противника", добави той и изтъкна, че едно от достойнствата на цялата серия е използването на модули, с което поддръжката на бойния автомобил е много по-бърза, лесна и евтина.

Американецът посочи за пример, че при полеви условия двигателят може да се смени за минути.

Вчера бойната машина Mastiff 8х8х8, един от десетте вида, е била представена пред експерти от българското военно министерство. Паздерка добави, че са решили да пренесат производството си в България след завършването на сделката за покупката на F-16 за нашите ВВС.

На въпрос за цената на предлаганите бойни машини той уклончиво отговори, че всичко зависи от модификацията и екстрите, които се поръчват.

Относно плащането по евентуален договор шефът на щатската оръжейна фирма уточни, че са готови на всякакви гъвкави схеми, удобни за българското правителство.

От US компания припомниха, че са поискали включване в актуалната процедура по избор на доставчик за бойни машина за българската пехота през май 2019 г.

Позицията на МО обаче е, че искането на TAG е дошло на прекалено късен етап от проекта, въпреки че американците са готови да представят обвързваща оферта преди крайния срок от 31 октомври.