Мащабно изследване на Световната здравна организация за "Ремдесивир"-а е на път не само да попари крехката надежда за ефективен лек срещу COVID-19, но и да предизвика сериозен конфликт между СЗО и САЩ. А във всичко това ЕС изглежда като странична жертва.

Лечението на коронавируса с "Ремдесивир" има "малък до нулев ефект" върху оцеляването на пациентите в тежко състояние, установило клинично мегаизследване на СЗО, пише "Файненшъл таймс".

Изненада! Ремдесивир не лекува COVID-19

Изследването поставя в много деликатно положение и Еврокомисията, която преди десетина дни сключи с компанията от САЩ договор за доставка на стойност повече от 1 млрд. евро.

Проучването на СЗО изследва ефектите на "Ремдесивир"  и три други потенциални терапии - с хидроксихлорохин, с интерферон и с комбинацията, използвана при пациенти с ХИВ - лопинавир и ритонавир.

Заключението е, че нито едно от тези лечения не повлиява значително върху смъртността и не намалява необходимостта от поставянето на пациентите на вентилация. За ремдесивира се казва още, че не повлиява и върху времето на престой на пациентите в болница.

СЗО: Това е единственото ефективно лекарство за коронавирус!

Именно "Ремдесивир"  обаче бе едно от лекарствата, благодарение на които Доналд Тръмп пребори коварната болест. След 9-ия ден на заболяването президентът на САЩ обяви, че е оставил коронавируса зад гърба си и се чувства идеално.

Освен "Ремдесивир" обаче при него бяха приложени стероидът дексаметазон и експериментално лечение с антитела

"Ремдесивир"-ът, който има друго търговско название, е разработен от американския производител на лекарства Gilead Sciences първоначално като потенциално лекарство за ебола.

В началото на май американската агенция по храните и лекарствата спешно разреши прилагането му за пациенти с тежки усложнения от COVID-19.

Холивудската звезда Мел Гибсън бе една от първите знаменитости, която оповести, че се е излекувала с него.

През юли американското министерство на здравеопазването обяви, че купува 500 000 курса за лечение (на един болен е нужен 5-дневен курс с прилагането на 6 флакона), като общата цена за курс е около 2340 долара. Тогава Тръмп се похвали, че САЩ са изкупили 90% от световните запаси от медикамента.

В началото на юли ремдесивирът стана първият антивирусен препарат, одобрен официално в ЕС за лечение на новата зараза. Тогава еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис обяви, че това е важна стъпка в борбата срещу болестта. Тя приветства способността на ЕС бързо да откликва на всички нови лечения, които стават достъпни в света.

Месец по-късно Еврокомисията сключи първия договор за доставка на "Ремдесивир" за лечение на 30 хиляди от най-нуждаещите се пациенти в ЕС. Стойността на договора бе 63 млн. евро. Кириакидис обяви още, че ще бъдат направени постъпки за допълнителни количества.

Така на 8 октомври Еврокомисията сключи нов рамков договор с Gilead Sciences, този път за 500 000 курса на лечение на цена от 2070 евро за всеки. Споразумението, подписано от името на 27-те страни членки и на 10 страни партньори, сред които Великобритания и Западните Балкани, този път е за над 1 млрд. евро.

Преди две седмици Европейската медицинска агенция обяви, че започва засилено наблюдение върху безопасността на ремдесивира, след като се оказало, че има пациенти със сериозни оплаквания, свързани с бъбреците. Европейската агенция обаче не промени предписанията си за използването на препарата.

Сега Ройтерс цитира изследователя от департамента по фармакология на Университета в Ливърпул Андрю Хил, според когото ЕС трябва да преразгледа цените, които плаща за ремдесивира.

"Защо да се плащат 1 млрд. евро за медикамент, който не влияе върху оцеляването?", пита той. Според него има генерици на лекарството, произвеждани в Индия, които струват 200 долара за курс.

Веднага след като данните от проучването на СЗО, оспорващо ползата от ремдесивира, видяха бял свят, производителят Gilead Sciences отхвърли констатациите му. Компанията заяви, че резултатите противоречат на тези от други проучвания и посочи, че изводите тепърва ще бъдат рецензирани.

СЗО на свой ред веднага защити методологията на проучването и обяви, че дори ще препоръча на регулаторните органи в различните страни да махнат ремдесивира от списъка на препаратите за лечение на COVID-19.

А потърпевшите от спора са…

Държавата купува 2500 флакона "Ремдесивир"