Белият дом уведоми демократите, че няма да сътрудничи на разследването им за импийчмънт.

От канцеларията на Доналд Тръмп определят разследването като "нелегитимно от конституционна гледна точка" и обвиняват демократите, че участват в "политически театър".

Според Белия дом разследването за импийчмънт представлява опит за подмяна на резултата от изборите през 2016 г., на които победи президентът Тръмп.

Тръмп-изми без край: Разследването за импийчмънт срещу мен е преврат!

Същевременно и личният адвокат на Тръмп - Рудолф Джулиани, чиито твърдения са в центъра на разследването, няма да сътрудничи на демократите, съобщи "Вашингтон пост".

Разследването за импийчмънт бе предизвикано от телефонния разговор на 25 юли между президента Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски. В него Тръмп притиска Зеленски да разследва потенциалния кандидат на демократите за президент през 2020 г. Джо Байдън и сина му Хънтър.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси (Демократическа партия) обвини Белия дом в "незаконен опит да прикрие фактите".

Белият дом изпрати писмо на Пелоси, в което определя процеса на импийчмънт като партизански, нелегитимен и противоконституционен.

"Това писмо е явно погрешно и е просто още един незаконен опит за прикриване на фактите от наглото усилие на администрацията на Тръмп да окаже натиск върху чуждестранните сили да се намесят в изборите през 2020 г.", се казва в изявление на Пелоси.

Тръмп трепери: Спрете импийчмънта, това е позор. Кой ме клевети? Кой е шпионина?