Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Това е третият път в историята на САЩ, в който се предприемат подобни действия, а скандалът клати цялата държава и беше наречен от американския президент - опит за държавен преврат.

В подкрепа на първото обвинение гласуваха 230 конгресмени срещу 197 против, второто също беше подкрепено с мнозинство - 229 срещу 198 гласа.Трима конгресмени не участваха в гласуването. Нито един републиканец не подкрепи процеса по импийчмънт.

Припомняме, че срещу Тръмп има повдигнати две обвинения - за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на разследването на Конгреса. Според него американският държавен глава се е намесил във вътрешната политика на Украйна и е упражнил натиск по време на президентската си кампания.

Привържениците на Тръмп заявиха, че това е опит на демократите да отстранят сегашния държавен глава от поста, защото иначе не могат да го победят на избори, а самият президент окачестви процедурата по импийчмънт като опит за държавен преврат.

73-годишният президент отрича да е виновен и определя процедурата като "пълна измама" и "лов на вещици". По време на гласуването Тръмп многократно писа в Туитър, че е несправедливо обвинен и заяви, че председателката на камарата на представителите - Нанси Пелоси, изкривява правосъдието.

Крайното решение за отстраняване на президента или за оставането му на власт ще бъде взето от Сената, където мнозинството принадлежи на Републиканската партия, излъчила Доналд Тръмп.

През януари Сената ще трябва да проведе съдебен процес, но анализатори смятат, че изходът е предвещан заради мнозинството на републиканците.