САЩ продължават да обуславят доставките на системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Турция с връщането на вече закупените системи С-400 обратно на Русия. Това заяви говорителят на американското военно министерство Джонатан Хофман, цитиран от американските медии.

"Турция няма да получи батарея "Пейтриът" освен ако не върне С-400", настоя Хофман.

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че САЩ са смекчили позицията за закупуването от Турция на руските противоракетни системи С-400 и са ограничили исканията си към Анкара да не въвежда руската система на въоръжение.

Русия започна да доставя С-400 на Турция през юли 2019 г. САЩ поискаха Турция да отмени всички покупки на С-400, настоявайки, че очаква вместо това Анкара да закупи американски противовъздушни системи "Пейтриът". САЩ също така заплашиха да забавят или отменят всички доставки на изтребителите от пето поколение F-35 за Турция, пише news.bg.

Турция обаче отказа да направи каквито и да е отстъпки по отношение на покупката на С-400. Ердоган каза миналата седмица, че С-400 ще влезе в експлоатация в Турция през април.