Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Камарата на представителите на САЩ заради гласуваната от тях резолюция относно събитията от 1915 г.

„Обръщам към общественото мнение на САЩ и целия свят: тази стъпка е безполезна и ние не я признаваме”, заяви той на заседанието на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието . Според Ердоган, по този въпрос трябва да се произнасят историците, а не политиците.

Той подчерта, че ислямът забранява геноцида и подобно обвинение е „най-голямата обида” за народа на Турция.

Президентът заяви, че Турция е призовала арменците да отворят архивите си, за да бъдат изследвани. Последните отказват да го направят, защото нямали доказателства за своите твърдения, пише „Сабах”.

Защитниците на тероризма, особено тези в Европа, от началото на операцията „Мирна пролет” извършиха 700 акта, насочени срещу Турция, заяви Ердоган. Той подчерта, че европейските държави мълчат за това, въпреки че 79 от акциите са насочени директно срещу турски граждани и институции.

Ердоган отбеляза, че много от тези държави са съюзници на Турция в НАТО, но позволяват на терористите да извършват подобни неща под надзора на полицията.

Той повтори, че всички тези страни признават ПКК като терористична организация, но не успяват да предприемат действия срещу дейността ѝ на своя територия. В същото време забраняват протурски прояви.

 

САЩ признаха арменския геноцид! Ще се обтегнат ли още отношенията с Турция?

Ердоган призова европейските държави да предприемат необходимите мерки срещу тези терористични групи, преди да е станало твърде късно.

Антитерористичната операция на Турция в Северна Сирия не е била изненада, тъй като страната от години заявява безпокойството си от факта, че терористите се намират близо до нейната граница.Държавният глава обясни, че това е „ход за изчистване на региона от терористични елементи”.

Той обяви, че Турция и Русия ще започнат да патрулират заедно от 1 ноември на 7 километра навътре на територията на Сирия, но ако е необходимо, планираната зона за сигурност може да бъде разширена.