Бившият полицай от Минеаполис Дерик Шовин, обвинен за смъртта на Джордж Флойд, е преместен в трети различен затвор в щата Минесота, след като в предишните два възникна реална опасност за сигурността му, съобщи „Ел Паис“.

Сегашният затвор „Оук Парк Хайтс“ е с максимално ниво на сигурност и се намира на 35 мин. път с кола от Минеаполис.

Шовин е на специален режим на закрила, прилаган спрямо арестувани служители на реда, които зад решетките автоматично се превръщат в основна мишена на останалите затворници.

Съдията наложи на 44-годишният Шовин гаранция от половин милион долара, която към момента никой не е посмял да плати. От него бързо се отказа и съпругата му – родената в Лаос Кели Шовин, подала моментално молба за развод и за промяна на фамилията си, предава "Дарик"

В полицейското досие на Шовин има много други инциденти през почти 20-годишната му кариера в силите на реда. Това, че те са останали ненаказани или покрити от полицията в Минеаполис, се обяснява и с покровителственото отношение на шефа на полицейския синдикат Боб Крол, срещу когото също има 29 жалби.

Убитият от полицията Джордж Флойд е бил заразен с коронавирус

Три от тях са довели до дисциплинарни действия, но обвиненията срещу него за използване на прекомерна сила и расистки обиди, заедно с други полицаи (един от тях е сегашният шеф на полицията), съвсем не са отнели от блясъка на негови ранг и длъжност.

Шовин е участвал в няколко престрелки, като през 2006 г. прострелва фатално мъж, уж защото бил въоръжен. През 2008 г. открива огън срещу заподозрян за домашно насилие, а през 2011 г. открива огън срещу мъж, който се спасявал от престрелка. Въпреки това Шовин е бил хвален и сочен за пример от шефовете си.

Протестиращи накараха полицаи да паднат на колене в САЩ!