Американски телевизионен проповедник трърди, че е успял да призове „Божия вятър“ за да премахне коронавируса, който отне над 70 000 човешки живота.

83-годишният пастор Кенет Копланд води служба по телевизията през уикенда посветена на COVID-19.

„Ще духам „Божия вятър“ срещу теб. COVID-19 унищожен си завинаги и повече няма да се върнеш. Благодаря ти Боже. Нека се случи. Накарай го да изчезне“, с тези думи пасторът категорично иска да отпрати вируса.

Той скандира с други членове на своята мегацърква: "Вятър, всемогъщ, силен, южен вятър, горещ: изгори това нещо в името на Иисус. Казвам ти да паднеш на колене. Да паднеш на лицето си“.

Копланд, който е поддръжник на Тръмп допълва, че не нужно вятърът да бъде „бърз“, а просто „горещ“. „Само това е нужно за да убием това нещо. То мрази горещината, влагата и водата – то просто умира“.

По време на службата пасторът също казва, че Бог му е казал преди три години, да събере 300 милиона долара (243 милиона британски лири) през тази година - и няма да позволи на вируса да го спре да постигне тази цел.

Коупланд се занимава с коронавируса от известно време и твърди, че може да излекува зрителите на телевизионното си предаване от болестта - като ги призовава да докоснат телевизионните си екрани, докато се молят. Той сравнява вируса с грип и дори предлага на хората да бъдат излекувани лично, ако посещават неговите услуги.

В края на март той каза, че с вирусът Covid-19 е „свършено“.