Американският сенатор и бивш пилот на военен хеликоптер Тами Дъкуърт продължава да пише история.

След като стана първият представител на Конгреса, родом от Тайланд, първата жена-ветеран от войната в Ирак с два ампутирани крака и първата жена с ампутиран крайник, избрана от Американския конгрес, първият действащ член на Горната камара, излязла в майчинство преди изтичането на мандата си, а едва 11 дни след появата на своето второ дете - Майли Пърл Боулсби, Дъкуърт се появи на работното си място заедно с новороденото бебе, за да вземе участие в гласуване в Сената. Така Майли стана първото бебе в историята, присъствало на гласуване в Горната камара на американския конгрес.

Сега Тами Дъкуърт е възможно да стане… втората. Втората, защото е много вероятно да бъде кандидат за вицепрезидент на демократа Джо Байдън. А след нови четири години може да стане и Първа, ако реши, каквато е и практиката в САЩ, вицепрезидентите да се кандидатират за следващите президентските избори, защото тези са сега – през ноември.

Демократите виждат в нейно лице всичко онова, което Тръмп и приближените му нямат – човещина, приличие, увереност и добронамереност. Решителност да води битки, а и да ги печели.

В интервю за "Ню Йорк Таймс" тя не отрича вероятната й номинация за поста: "Аз съм историята на успеха за тези, които са преживели травма, но не беше лесно да продължа. Мисля, че това е, което Байдън харесва у мен. И двамата успяхме да се изправим срещу демоните. Успяхме да се изправим пред страха, съмненията и всичко това и все още сме тук. Но и двамата знаем, че не е лесно".

Биографията й

Тами Дъкуърт е ветеран от войната в Ирак.  Тя е сред 10-те американски жени, които раждат, докато са избрани в Конгреса на САЩ. Първото ѝ дете Абигейл е родено през 2014 г., докато тя е в Камарата на представителите на САЩ. Тами Дъкуърт минава през процедури за забременяване и с двете си дъщери.

Сенаторката е сред първите жени, които летят на бойни мисии в Ирак. Губи и двата си крака, когато нейният хеликоптер е ударен от противоракетна граната през 2004 г. Има Пурпурно сърце за военната си служба.

През 2012 г. става първата жена с увреждания, която е избрана в Конгреса, първият член на Конгреса, роден в Тайланд и първата американка от азиатски произход, избрана в Конгреса от щата Илинойс.

Как ще продължи историята й? Предстои да видим!