Бившият президент Барак Обама остро критикува работата на президента Доналд Тръмп с коронавирусната пандемия като „абсолютна хаотична катастрофа“ по време на разговор с бивши членове на администрацията му, според запис, получен от Yahoo News.

 Обама също реагира на Министерството на правосъдието, като прекрати наказателното си дело срещу първия съветник по националната сигурност на Тръмп Майкъл Флин, заявявайки, че се тревожи, че "основното разбиране на принципите на правовата държава е застрашено".

 Повече от 78 400 души със COVID-19 са починали в Съединените щати, а над 1,3 милиона души са тествали положително, показват последните оценки на Центъра за системна наука и инженерство към университета Джон Хопкинс.

 Коментарите на Обама дойдоха по време на разговор в петък с 3000 членове на Асоциацията на възпитаниците на Обама, хора, които служиха в неговата администрация. Обама призова своите привърженици да подкрепят бившия си вицепрезидент Джо Байдън, който се опитва да свали Тръмп на изборите на 3 ноември.

„Това, срещу което се борим, са тези дългосрочни тенденции, в които да бъдеш егоист, да бъдеш племенен, да бъдеш разделен и да виждаш другите като враг - това се превърна в по-силен импулс в американския живот. И между другото, това виждаме и в международен план. Това е част от причината, поради която отговорът на тази глобална криза е толкова анемичен и петнист “, каза Обама, според Yahoo News.

„Би било лошо дори при най-добрите правителства. Беше абсолютна хаотична катастрофа, когато този начин на мислене - „какво е в мен за мен“ и „да се дяволите с всички останали“ - когато този начин на мислене се оперира в нашето правителство “, каза той.

 Тръмп последователно защитава и се хвали с реакцията си на вируса, казвайки, че ограниченията за пътуване от Китай и Европа, както и насоките за социално дистанциране са предотвратили много по-големи щети. "Мисля, че спасихме милиони животи", каза той по-рано тази седмица.

 Тръмп разкритикува администрацията на Обама във връзка с отговора на собствената му администрация на епидемията. И все пак твърдението на Тръмп, че администрацията му е наследила „нарушена система и счупен тест“ от Обама, е невярно; новият коронавирус съществува едва в края на миналата година. Всъщност Центровете за контрол и превенция на болестите се бориха да разработят свой собствен тест през януари и след това откриха проблеми в комплектите си през февруари.

 Обама като цяло поддържа нисък профил на текущите политически събития, дори когато Тръмп би опозорил него или администрацията му в Twitter. Обаждането в петък обаче показва, че той ще играе активна роля в предстоящите избори. Той каза на привържениците, че ще „харчи толкова време, колкото е необходимо и ще предприеме кампания толкова силно, колкото мога за Джо Байдън“.