Има 2569 смъртни случая от новия коронавирус за 24 часа в САЩ. Това е най-големият брой жертви, регистриран от която и да е страна в света за едно денонощие, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“, предаде Франс прес.

Тези 2569 смъртни случая са регистрирани от 20,30 часа във вторник до 20,30 часа вчера. Така общият брой на жертвите на Ковид-19 в САЩ става 28 326.

Заразените в страната са над 637 000. Направени са досега 3,2 милиона теста.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заяви по време на брифинг, че Съединените щати са преминали пика на заболяванията от коронавирус в страната.

„Битката продължава, но данните на национално ниво показват, че сме преминали пика по отношение на новите случаи. Надяваме се, че тенденцията ще се запази и ще продължим да постигаме забележителен напредък.“

Според Тръмп подобно развитие на ситуацията позволява на властите да обявят указания, посветени на възобновяване на нормалните дейности в страната. Президентът съобщи, че по-късно ще има пресконференция по този повод и поясни:

„Ще говорим и с губернаторите и след това ще има изявление за това какво точно ще се случи. Знаете, че  щатите ще подновят нормалните си дейности, някои по-рано от други. Смятаме, че при част от тях това ще се случи преди крайния срок 1-ви май, когато изтича действието на мерките за социално дистанциране. Мисля, че това ще бъде много вълнуващ момент, който губернаторите очакват.“