Това е невероятно, но напълно възможно! Камионите с хладилни агрегати, в които в края на април бяха намерени десетки починали нюйоркчани, да бъдат използвани отново, но със съвсем друга цел.

Както знаете, COVID-19 удари САЩ особено сериозно. Само в щата Ню Йорк са регистрирани 353 000 потвърдени случаи на коронавирусна инфекция, от които над 22 800 са били фатални (към 20 май). Общо 1,56 милиона граждани са заразени с COVID-19 в цялата страна, от които са загинали над 92 200 души.

В края на април избухна скандал в един от най-населените райони на Ню Йорк, Бруклин, когато останките на повече от 50 жертви на коронавирусо бяха идентифицирани в два хладилни камиони.

Ню Йорк пуска хладилни камиони в помощ на моргите

Според ABC New York, поради липса на място в моргите, са били принудени да държат мъртвите в хладилни микробуси до погребалния дом. Очевидно обаче агрегатите не издържали на натоварването и започнали да текат, така че от хладилниците започнала да се излъчва трупна миризма. Тогава се появиха ужасните подробности.

Според USA Today, след като тези превозни средства вече не са необходими за съхранение на мъртви тела, те вероятно ще бъдат превърнати в камиони за транспортиране на храна.

Американската администрация по храните и лекарствата вече е направило препоръка планираната вторична експлоатация да не нарушава закона. Например ремаркетата ще трябва да бъдат правилно почистени и обеззаразени. Тези, които ще дезинфекцират подвижните морги, са длъжни да правят това само в специални защитни костюми.

В САЩ е обичайно да се съхраняват трупове в такива хладилници в случай на природни бедствия, когато погребалните домове и моргите не са в състояние да приемат нови мъртъвци, пише tag24.de. Гарантира се, че уважението към мъртвите се проявява дори при такива условия. Всеки починал получава идентификационен номер и след това се поставя във водоустойчива пластмасова торба.

По правило същите тези хладилни камиони доставят храна в редовно време, например до училища, болници и старчески домове.

Превод: Glas.bg

Снимка:  Screenshot YouTube/NBC New York