Награда от 80 милиона долара дава Иран за главата на президента на САЩ Доналд Тръмп след убийството на високопоставения ирански генерал Солеймани. Новината бе обявена на живо по иранската телевизия по време на излъчването на многохилядно траурно шествие в памет на генерала.

Именно американският държавен глава даде разрешение за ракетния удар с дрон срещу летището в Багдад, при който бяха ликвидирани общо осем души, сред тях генерал Солеймани и висш командир от иракски военни милиции, припомниха световните агенции. 

Иранското правителство обяви, че подновява ядрената си програма по обогатяване на уран и няма да спазва ограниченията по международния ядрен договор, от който САЩ се изтеглиха по решение на Тръмп. Иран изрази готовност отново да преговаря, ако икономическите санкции срещу страната бъдат вдигнати.

ЕС призова Иран за сдържаност и внимателно да преценява ответните си действия

,,Иран има 80 милиона жители, на базата на населението на Иран искаме да съберем 80 милиона долара, които да са награда за тези, които стигнат близо до главата на президента Тръмп“, заявиха по иранската държавна телевизия, цитирани от novini.bg.

Организатори на траурните шествия в памет на генерал Солеймани дори започнаха да събират по един долар от присъстващите хиляди иранци за наградата.