В края на миналата година жител на американския град Блейн намери разрушен кошер и разбра, че на територията е долетял гигантски азиатски стършел. Преди това тези насекоми се срещаха само в азиатските страни, но сега появата им застрашава медоносните пчели, които носят милиарди долари в американския бюджет всяка година.

Азиатските гигантски стършели имат дълги ужилвания, могат да пробият няколко слоя дрехи, а болката от ухапването е силна. В природата стършелите, наречени „убийци“, се хранят с медоносни пчели, прониквайки в кошера им и откъсвайки главите им.

След откриването на стършели в щата Вашингтон властите дадоха разрешение да ги унищожат.

В продължение на няколко месеца Министерството на земеделието откри точно къде се намират насекомите. Скоро кошерът е намерен в ствола на дърво, в което живеят около 200 стършеля.

По време на операцията за унищожаване на стършелите учените бяха "заловени" от фотографа на Assotiated Press Илейн Томпсън, чиито снимки бяха разпространени в медиите и социалните мрежи. Много потребители харесаха дрехите на етимолозите, които облякоха костюми като от филми за бъдещето.

Учени, които убиха „стършели-убийци“ в САЩ, осмиваха Мрежата с костюми

Факт е, че жилото на стършелите прониква през всяка защита. Поради тази причина специалистите са избрали дебели защитни костюми, каски, ръкавици. Насекомите се събират в колби, едно по едно.

Учени, които убиха „стършели-убийци“ в САЩ, осмиваха Мрежата с костюми

В резултат на това в социалните мрежи се появиха шеги, че учените в костюми приличат на гирлянди върху елхи, други потребители отбелязват, че подобна атака може да се случи едва през 2020 г., намеквайки за коронавируса.

Между другото, в Япония около 30-50 души умират от стършели, отровата може да бъде фатална с голям брой ухапвания.