Президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи паузата за някои зелени карти и отмени визите за други чуждестранни работници до края на 2020 г.

 Ще бъдат засегнати висококвалифицираните технически работници, неземеделските сезонни помощници и топ мениджърите.

 Белият дом заяви, че този ход ще създаде работни места за американците, която икономика страда поради пандемията.

 Но критиците твърдят, че Белият дом използва пандемията, за да затегне законите за имиграцията. 

Кои са засегнати?

 В брифинг за репортери администрацията заяви, че замразяването, което ще бъде осъществено до края на годината, ще засегне около 525 000 души.

 Това включва приблизително 170 000 души, блокирани заради решението за разширяване на забраната за някои нови зелени карти - което предоставя постоянно пребиваване на чужденци. Белият дом за първи път обяви, че спира визите през април, заповед, която трябва да изтече в понеделник.

 Поръчката важи и за визи H-1B, много от които се предоставят на индийски технически работници. Според критиците тези визи са позволили на компаниите от Силиконовата долина да дават американски работни места на по-нископлатени чуждестранни служители. Миналата година имаше около 225 000 кандидатури, които се бореха за 85 000 места, достъпни чрез визовата програма H1-B.

 Поръчката ще прекрати повечето H-2B визи за сезонни работници, включително тези в индустрията на хотелиерството, с изключение на тези в селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и здравните специалисти.

 Заповедта ще ограничи J-1 краткосрочните обменни визи, категория, която включва студенти и чуждестранни двойки, които предоставят грижи за деца. Професори и учени не са включени в поръчката. Ще има разпоредба за искане на изключения.

 L визите за мениджъри и други ключови служители на мултинационални корпорации също ще бъдат прекратени.

Каква е реакцията?

 Целта е да получим „най-добрите и най-ярките“ и „най-ценните за нашата икономика“, заяви висш служител на фона на призива.

 Марк Крикорян, изпълнителен директор на Центъра за имиграционни изследвания, който подкрепя ограниченията, заяви за агенция АП: „Това е смел ход на администрацията на Тръмп за защита на американските работни места“.

 Но Американският съюз за граждански свободи заяви: "Това е начин да се използва пандемията за преформулиране на имиграционния закон, като същевременно се заменя Конгресът."

 Новата политика се противопоставя и на много бизнеси, които разчитат на чуждестранни работници.

 „С нарастването на икономиката американският бизнес ще се нуждае от уверения, че може да задоволи всички нужди от работната си сила“, пише Търговската камара в писмо този месец, предупреждаващо за нови ограничения.

 „За тази цел е изключително важно те да имат достъп до таланти както в страната, така и от целия свят.“