Американският рапър Кание Уест се регистрира като независим кандидат на президентските избори в САЩ в избирателната комисия в Оклахома, съобщи комисията в Twitter.

Сайтът на Федералната избирателна комисия на САЩ (FEC) представи попълнен формуляр за участието на Уест от партията "BDY" в надпреварата за президент. По-рано нюйоркският „Интелидженсър“ съобщи, че Уест няма да се кандидатира за президентските избори в САЩ през 2020 г.

Рапърът заяви, че възнамерява да се кандидатира за президент като независим кандидат, защото настоящият глава на страната Доналд Тръмп вече гони от себе си част от републиканците. По традиция само кандидати от двете водещи партии, Републиканската и Демократическата, имат реални шансове да бъдат избрани за президент на Съединените щати - те вече бяха определени тази година, Доналд Тръмп и Джо Байдън.

В същото време има няколко случая, при които кандидати от трети страни или безпартийни са получили значителен брой гласове. До момента последният човек, който успя, беше бизнесменът Рос Перо, който се кандидатира през 1992 г. и спечели 19% от гласовете.