Иран арестува руска журналистка за шпионаж!

Иран арестува руска журналистка за шпионаж!

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че иранският посланик в Москва е бил привикан във ведомството заради ареста на руската журналистка Юлия Юзик в Техеран, съобщават руските медии.

"Иранският посланик беше извикан във външното министерство заради задържането на руската гражданка Юлия Юзик в Техеран, за да изясни накратко обстоятелствата около инцидента и да гарантира правата на руската жена", заяви Захарова.

Иран арестува руска журналистка, заподозряна в шпионаж за Израел

Революционната гвардия нахлула в хотелската ѝ стая

Бившият съпруг на Юзик Борис Войцеховски написа във "Фейсбук", че Юзик е била арестувана. Дъщерята на журналистката също потвърди инцидента чрез профила на майка си.

Руското посолство в Иран посочи, че дипломатите правят разследване по случая, добавяйки, че те не са получили никакво правно уведомление от иранските власти по казуса. Аташето за връзки с обществеността в руското посолство Андрей Ганенко отбеляза, че журналистката не е информирала дипломатите, след като паспортът ѝ е бил иззет на летището, пише news.bg

Според Войцеховски Юзик, която е посещавала Ислямската република преди няколко години, се е върнала в Иран и е била арестувана в хотелската ѝ стая от Ислямската революционна гвардия днес.

Властите ѝ взели документите и мобилния телефон, като оставили журналистката да направи един кратък разговор ден след ареста.

Войцеховски уточни, че Техеран я е обвинил в шпионаж в полза на Израел и че съдебният ѝ процес е насрочен за събота, добавяйки, че журналистката е заплашена от десет години затвор.

Напишете коментар
captcha

Виж още

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики отиде в Америка
Камарата на представителите гласува и за ефективна забрана на TikTok в
Американската помощ за Украйна ще изпрати послание, че няма да има "втори
30-годишен полицай от Чикаго е бил прострелян до смърт през нощта в
При стрелба по време на нерегламентирано парти в градски парк в американския
Горя емблематичният хотел от филма „Сиянието”. „Тимбърлайн