Американските правоохранителни органи прихванаха плик с рицин, адресиран до американския президент Доналд Тръмп, предаде изненадващо CNN, позовавайки се на служители на реда.

Тъй като цялата поща на Белия дом е сортирана и проверена в отдалечено съоръжение, служителите по сигурността успяха да намерят отровата, преди писмото да стигне до Тръмп. Наличието на рицин в плика е потвърдено от две независими изследвания. ФБР и тайните служби на САЩ вече разследват инцидента.

Съобщава се, че неизвестно лице е изпратило писмото от Канада. Подобни писма са изпратени до държавни агенции в Тексас. Сега разследващите разследват дали съдържат рицин.

Междувременно стана ясно, че за изпращането му е заподозряна жена, но не предоставиха повече подробности за инцидента. Тя е арестувана.

Снимка: ANDOUT / Ройтерс

Известно е, че рицинът е силно токсично вещество, което се получава от семената на рициновите зърна. При поглъщане рицинът причинява гадене, повръщане и вътрешно кървене, вътрешна недостатъчност на органи и смърт от нарушения на кръвообращението. Ако на човек не му се помогне, той ще умре в рамките на 48 часа. Няма антидот за рицин.