Бивш иконом в Белия дом, който е работил за 11 президенти в кариера, продължила пет десетилетия, е починал от коронавирус на 91 години.

Джаки Кенеди забеляза Уилсън Рузвелт Джърман, докато той работеше като чистач в Белия дом.

Тогавашната Първа дама го беше повишил и оттогава той работи като иконом.

"Тя играе важна роля за осигуряването на това", каза внучката му Джамила Гарет.

Десетилетия по-късно г-н Джерман бе отбелязан от друга първа дама, появявайки се на снимка в мемоара на Мишел Обама Стани.

Отдавайки почит след смъртта си, г-жа Обама заяви, че семейството й има „късмет, че го познава“.

"С своята доброта и грижа Уилсън Джерман помогна да се превърне Белият дом в дома на десетилетия на Първите семейства, включително и на нашите", каза тя в изявление пред NBC News.

"Неговото обслужване на другите - желанието му да отиде над и отвъд за страната, която обичаше, и всички онези, чийто живот се докосна - е наследство, достойно за неговия щедър дух."

Той почина с коронавирус миналия уикенд.

Членовете на семейството на г-н Джерман казват, че той изпъква не само на Кенеди, които са били в Белия дом през 1961-63 г., и на Обама, които са живели там от 2009 до 2017 г., но и други, които е срещал в ролите си.

Кариерата на г-н Джерман започва през 1957 г. по време на администрацията на Айзенхауер. В последната си позиция той е служил като майор в Белия дом на Обама.

Той напусна позицията си през 2012 г. и президентът Обама го удостои с поредица от плакети, една от които представяше всеки от президенти, които е служил, каза внучката на г-н Джерман Шанта Тейлър Гей пред CNN.

Той остава важна фигура за тези, които изучават историята на афро-американците и тяхната роля в политическия живот.

Подобно на други афро-американски мъже от своето поколение, той показа достойнство по време на служба в една от малкото позиции, които са му били на разположение по това време, заяви Корита Мичъл от държавния университет на Охайо, автор на „От робските каюти до Белия дом“.

Тя каза, че сигурно е намерил това удовлетворяващо да прекрати кариерата си по начина, по който го направи.

Той работеше за г-н Обама, "достоен президент, който също беше афроамериканец", каза тя и добави: "Това трябва да се почувства като победа."